...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ....ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΩΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ... ΓIATI ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.... ΡΙΧΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΒΙΚΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΤΕΡΑΤΑ….ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ…ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ,ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ,ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΚΕΙ ΖΟΥΜΕ... ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ…..ΑΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ…ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ,ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ,ΤΑ ΜΠΑΖΑ…..ΚΑΙ ΟΣΟ ΝΕΡΟ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΜΑ...…Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ...ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ….ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ…..ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒH ΕΝΕΡΓΕΙΑ…ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΜΟΛΙΣ 3 ΑΤΟΜΑ…. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ ..... ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ....Οι ΑΠΕ καταστρέφουν το περιβάλλον στο όνομα της προστασίας του…….. Ακριβαίνουν το ρεύμα……. Δεσμεύουν δημόσια γη υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων…. Δεσμεύουν τους υδάτινους πόρους και τον εθνικό πλούτο…. Οι μόνες θέσεις εργασίας που προσφέρουν είναι στις χώρες παραγωγής…. Δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με αυτάρκεια ηλεκτρικό ρεύμα άρα σε καμία μείωση ρύπων δεν συμβάλλουν ……. Η επιβάρυνση είναι μόνιμη και κρατάει αιώνες…… Έχουν μικρή διάρκεια παραγωγής…… Όπου μπαίνουν οι ανεμογεννήτριες έχουμε 50% μείωση του τουρισμού….. Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΠΕ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ…..ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΝΙΚΟ ΩΦΕΛΟΣ…Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ…. ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ…..ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ…......................ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΤΟΠΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,OI ΜΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΟΥΛΟΥΝ.Ο ΝΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΘΩΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΠΤΕΡΥΓΙΟ fibreglass ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ.....Ποτέ και πουθενά τα αιολικά πάρκα δεν μείωσαν ουσιαστικά την χρήση λιγνίτη και δεν αντικατέστησαν συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.......

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΡΦΥ : ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΔΑ



ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΤΕΝΗΣ
Νο 3

Σιδερίτης


Άς πάρουμε  τα πράγματα από την αρχή.Όταν αναφερόμαστε στη Δίρφη δεν εννοούμε μόνο την γνωστή σε όλους κορυφή η οποία λέγεται Δέλφη αλλά μια περιοχή  Χερσαίας Έκτασης (ha)63000 0 και  συνολικής Περιμέτρου (km)240.1
 Η Δίρφυς είναι σημαντική οροσειρά της κεντροανατολικής Εύβοιας. Η Δέλφη στα 1.743 μέτρα, αποτελεί την υψηλότερη κορυφή της. Σε αυτό το σημείο βρισκόταν στην αρχαιότητα το ιερό της  Διρφύας  Ήρας, καθώς το βουνό ήταν γνωστό σαν το αγαπημένο ησυχαστήριο της θεάς .Η Δίρφη με τα γύρω βουνά, Πυξαριάς, Ξεροβούνι, Σκοτεινή και Μαυροβούνι, σχηματίζει μια οροσειρά μήκους 50χλμ. περίπου. Οι πηγές  της Δίρφης είναι αναρίθμητες και από εκεί  ξεκινούν τα  μεγάλα ποτάμια της Εύβοιας,  αλλά και δεκάδες ακόμα μικρά ποτάμια και ρέματα.

Καταστρέφουν για πάντα το ευαίσθητο οικοσύστημα της Δίρφυς
Πώς;
Βάζοντας στη θέση του τόνους μπετό, σίδερο καλωδιώσεις ,μπάζα, απόβλητα, χυμένα λάδια κ.λ.π.
- Το συνολικό βάρος της κάθε μεγάλης ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 490 τόνους.

Κάθε μεγάλη ανεμογεννήτρια χρειάζεται 150 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 800 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.

 Αρκετές φορές έχει τύχει να αρπάξουν φωτιά οι τουρμπίνες και να την μεταδώσουν στο δάσος.

Τα δάση  της περιοχής έχουν υποστεί  κατά καιρούς φθορές από φωτιές και άλλους λόγους, αλλά  σε λίγα χρόνια επανήλθαν. Η ζημιά που  θα γίνει τώρα δεν διορθώνεται γιατί το ατσάλι και το  τσιμέντο θα μείνουν εκεί για αιώνες.

                                ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΔΑ


Πετρίτης.


 Η περιοχή αποτελεί έναν σημαντικό βοτανικό παράδεισο. Από αυτά, ορισμένα φύονται μόνον σε τούτη την περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο. Κάποια μάλιστα, φέρουν στην λατινική, δηλαδή στην παγκοσμίως αποδεκτή επιστημονική ονομασία τους ονόματα των περιοχών στις οποίες βρέθηκαν, όπως: Silene dirphya, Origanum (δηλ. ρίγανη) lirium (από την θέση «Λειρή», του καταφυγίου), Viola dirphya, Nepeta argolika susp dirphya κ.α.
Πιο αναλυτικά:
Η βλάστηση του βουνού αποτελείται από πολλά σπάνια είδη. Εδώ αναπτύσσονται εκτεταμένα δάση από κεφαλληνιακή ελάτη με μπαλώματα από καστανιές που διαδέχονται την μεσογειακή μακία, τα πευκοδάση και τα φρύγανα στα χαμηλά. Τα ψηλότερα σημεία είναι γυμνά και φιλοξενούν μόνο την χαμηλή βλάστηση των κορυφών. Στα ρέματα φυτρώνουν τεράστια πλατάνια, σφενδάμια και λεύκες και η βλάστηση συμπληρώνεται με πουρνάρια, βουνοκυπάρισσα, αριές, φράξους, σορβιές, ίταμους, γκορτσιές, κ.ά. Δεκάδες είναι τα ενδημικά του βουνού και της Εύβοιας αλλά και πολλά ακόμα σπάνια φυτά που συναντάει κανείς στην βόλτα του. Από αυτά, τα πιο σημαντικά είδη είναι η Nepeta argolica subsp dirphya, τα αγριόσκορδα Allium dirphianum και Allium calamarophilon, η Asperula suffruticosa, η Asperula lutea subsp euboea, η Minuartia dirphya, η σιληνή Silene dirphya, το κολχικό Colchicum euboeum, οι καμπανούλες Campanula constantini, Campanula cymaea και Campanula goulimyi, η βιόλες Viola dirphya και Viola euboea, η φριτιλάρια Fritillaria euboeica, τα βαλσαμόχορτα Hypericum delphicum και Hypericum fragile, το τσάι της Εύβοιας Sideritis euboea, η Cruciata taurica subsp euboea, το Origanum lirium, ο φλώμος Verbascum euboicum, το Senecio eubaeus, ο Stachys tetragona, το Geocaryum euboicum, η Malcolmia macrocalyx subsp scyria και το Cirsium heldreichii subsp euboicum. Άλλα ενδιαφέροντα φυτά του βουνού είναι η παιώνια Paeonia mascula subsp hellenica, η Rindera graeca, η Cephalaria flava subsp setulifera, το Linum leucanthum, η Primula vulgaris subsp rubra, η Stellaria holostea, ο Leptoplax emarginata, το Ribes orientale, η Corydalis blanda subsp blanda, η Inula candida subsp limonella, η Achillea umbellata, ο Bolanthus graecus, η καμπανούλα Campanula incurva, η ορχιδέα Epipactis palustris, η Genista millii, η ιριδα Iris germanica, το γεράνι Geranium macrorrhizum, η Saxifraga sibthorpii, η σιληνή Silene pentelica, το λυχνάρι Arum cylindraceum, το Chaerophyllum aromaticum, η Lysimachia serpyllifolia και το Damasonium bourgaei.
Η Δίρφη είναι ένα ιδιαίτερα δύσβατο βουνό με πυκνά δάση και έτσι εδώ βρίσκουν το κατάλληλο καταφύγιο δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας, ενώ πολλά πουλιά που μεταναστεύουν από τα βόρεια προς τα νότια πρωτοκαταφθάνουν στις πλαγιές του βουνού. Από τα αρπακτικά στην περιοχή ζουν σπιζαετοί, φιδαετοί, σφηκιάρηδες, γερακίνες, ξεφτέρια, διπλοσάινα, πετρίτες, μαυροπετρίτες, δεντρογέρακα και βραχοκιρκίνεζα. Από τα νυχτόβια αρπακτικά εδώ ζουν μπούφοι, γκιώνηδες, κουκουβάγιες, χουχουριστές και τυτούδες. Στις πιο απομονωμένες πλαγιές ζούνε λίγες πετροπέρδικες και στα ψηλότερα σημεία απαντώνται κοκκινοκαλιακούδες, κόρακες, δεντροσταρήθρες, σταχτοπετρόκληδες και χιονοψάλτες. Άλλα είδη του βουνού είναι το σπάνιο αγριοπερίστερο, το γιδοβύζι, ο κούκκος, η βουνοσταχτάρα, ο τσαλαπετεινός, ο μεσαίος δρυοκολάπτης, το βραχοχελίδονο, ο τρυποφράχτης, ο θαμνοψάλτης, ο καρβουνιάρης, η ασπροκωλίνα, ο γαλαζοκότσυφας, η τσίχλα, η γερακότσιχλα, ο πυρροβασιλίσκος, η γαλαζοπαπαδίτσα, ο σταχτομυγοχάφτης, ο βραχοτσοπανάκος, το βουνοτσίχλονο και ο τσιφτάς.
Τα αμφίβια του βουνού περιλαμβάνουν σαλαμάνδρες, πρασινόφρυνους, φρύνους, κιτρινομπομπίνες, γραικοβάτραχους και σβελτοβάτραχους. Η ερπετοπανίδα της Δίρφης είναι εξαιρετικά πλούσια. Μεταξύ άλλων εδώ ζουν μεσογειακές χελώνες, κρασπεδοχελώνες, κονάκια, τυφλίτες, σαμιαμίδια, τρανόσαυρες, σιλιβούτια, τοιχόσαυρες, αβλέφαροι, λιακόνια, έφιοι, λαφιάτες, δεντρογαλιές, σαπίτες, νερόφιδα, σαΐτες, αγιόφιδα, σπιτόφιδα και οχιές. Η πανίδα των θηλαστικών από την άλλη είναι φτωχή και μόνο οι βίδρες που ακόμα ζούνε στα ρέματα ξεχωρίζουν. Άλλα είδη είναι οι αλεπούδες, οι ασβοί, οι σκαντζόχοιροι, τα πετροκούναβα, οι νυφίτσες και οι λαγοί. Στο βουνό ζει και ένας στενότοπος ενδημικός γρύλος που περιλαμβάνεται στο Διεθνές Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων, η Parnassiana dirphys, αλλά και δύο ενδημικοί του βουνού τζίτζικες, η Cicadetta dirfica και η Euboeana castaneivaga.
Τα στοιχεία αντλήθηκαν:
natura


Φυτά

Abies cephalonica (Κεφαλλονίτικο έλατο)

Acer opalus hyrcanum (Σφενδάμι σερβικό)

Adenocarpus complicatus complicatus (Αδενόκαρπος ο συμπεπτηγμένος)

Aethionema iberideum

Alcea pallida pallida

Allium calamarophilon

Anthriscus nemorosa

Asperula suffruticosa

Astragalus creticus rumelicus

Athamanta macedonica

Berberis cretica (Βερβερίς η κρητική)

Bolanthus graecus

Campanula constantinii

Campanula cymaea

Cardamine raphanifolia acris

Carum graecum graecum

Castanea sativa (Καστανιά)

Cephalaria flava setulifera

Cerastium banaticum speciosum

Cerastium candidissimum

Chaerophyllum aromaticum

Cirsium heldreichii euboicum

Cirsium heldreichii heldreichii

Corydalis bulbosa blanda

Crepis incana

Cruciata taurica euboea

Damasonium alisma

Daphne jasminea (Δαφνούλα ιασμινοειδής)

Dianthus biflorus

Dianthus diffusus

Draba parnassica

Drypis spinosa

Epilobium angustifolium

Erophila verna verna

Erysimum microstylum

Euphorbia amygdaloides heldreichii

Euphorbia deflexa

Fritillaria euboeica

Galium citraceum

Galium melanantherum

Galium thymifolium

Genista millii (Γενίστα η Μίλιος)

Geocaryum parnassicum

Geranium macrorrhizum

Hypericum delphicum

Hypericum fragile

Ilex aquifolium (Αρκουδοπούρναρο)

Juniperus foetidissima (Βουνοκυπάρισσο)

Lamium garganicum striatum

Laserpitium siler garganicum

Lepidium hirtum nebrodense

Lilium chalcedonicum

Linum aroanium

Linum elegans

Lysimachia serpyllifolia

Malcolmia macrocalyx scyria

Malva neglecta

Menyanthes trifoliata

Narcissus poeticus poeticus

Nepeta argolica dirphya

Onobrychis alba laconica

Onosma erectum erectum

Orchis purpurea

Origanum lirium

Origanum scabrum

Ornithogalum exaratum

Paeonia mascula hellenica

Paronychia albanica graeca

Phyllitis scolopendrium

Platanus orientalis (Πλάτανος)

Polygala nicaeensis tomentella

Polygonum equisetiforme

Polygonum idaeum

Populus tremula (Τρεμόλευκα)

Rhamnus saxatilis prunifolius (Ράμνος ο προυνόφυλλος)

Ribes orientale (Ρίμπες το ανατολικό)

Rindera graeca

Satureja parnassica parnassica

Saxifraga exarata

Saxifraga scardica

Saxifraga sempervivum

Saxifraga sibthorpii

Scabiosa taygetea taygetea

Scutellaria rupestris parnassica

Sedum cepaea

Senecio ambiguus ambiguus (Σενέκιο το αμφίβολο)

Senecio eubaeus

Sideritis euboea

Silene dirphya

Silene multicaulis genistifolia

Smyrnium orphanidis

Sorbus aria aria (Ασημοσορδιά)

Stachys tetragona

Taraxacum gracilens

Taraxacum molybdocephalum

Taxus baccata (Ίταμος)

Teucrium montanum helianthemoides

Thlaspi ochroleucum

Thymus dolopicus

Valeriana alliariifolia

Verbascum delphicum

Verbascum euboicum

Viola alba dehnhardtii

Viola alba thessala

Viola chelmea

Viola dirphya

Viola euboea

Viola reichenbachiana

Viola sieheana

Αξιόλογα Πτηνά



Accipiter gentilis gentilis (Διπλοσάινο)



Alectoris graeca (Πετροπέρδικα)



Anthus campestris campestris (Χαμοκελάδα)



Apus melba melba (Σκεπαρνάς)



Aquila chrysaetos chrysaetos (Χρυσαητός)



Bubo bubo bubo (Μπούφος)



Caprimulgus europaeus (Γυδοβυζάχτρα)



Cinclus cinclus aquaticus (Νεροκότσυφας)



Circaetus gallicus (Φιδαητός)



Emberiza caesia (Σκουρόβλαχος)



Emberiza cia (Βουνότσιχλονο)



Falco eleonorae (Μαυροπετρίτης)



Falco peregrinus brookei (Πετρίτης)



Gyps fulvus (Όρνιο)



Hieraaetus fasciatus (Σπιζαητός)



Hydrobates pelagicus (Υδροβάτης)



Lanius collurio collurio (Αητόμαχος)



Lullula arborea arborea (Δεντροσταρήθρα)



Monticola solitarius (Γαλαζοκότσυφας)



Motacilla cinerea (Σταχτοσουσουράδα)



Pernis apivorus (Σφηκιάρης)



Phylloscopus bonelli orientalis (Βουνοφυλλοσκόπος)



Sitta europaea caesia (Δεντροτσοπανάκος)



Sitta neumayer neumayer (Βραχοτσοπανάκος)



Strix aluco aluco (Χουχουριστής)



Sylvia atricapilla (Μαυροσκούφης)



Sylvia curruca curruca (Λαλοτσιροβάκος)



Turdus viscivorus (Τσαρτσάρα)



Tyto alba alba (Τυτώ)







Αξιόλογα Αμφίβια / Ερπετά



Bombina variegata scabra (Κιτρινοβομβίνα)



Bufo viridis viridis (Πρασινόφρυνος)



Coluber gemonensis gemonensis



Hyla arborea arborea (Δεντροβάτραχος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Σύσκεψη με σκοπό να παρθούν αποφάσεις σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Δίρφυ και στο Ξηροβούνι θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 18:30 το απόγευμα στο Ξενοδοχείο “Στενή” στην Άνω Στενή

  Σύσκεψη με σκοπό να παρθούν αποφάσεις σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Δίρφυ και στο Ξηροβούνι θα πραγματοποιηθεί την επόμε...