Απο την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το θέμα των ανεμογενητριών στο Δήμο μας το 2001 η θέση δημοτικής αρχής,φορέων και κατοίκων ήταν ξεκάθαρη.Για του λόγω το αληθές στο τέλος αναδημοσιεύουμε απο το ΕΥΠΛΟΙΑ το ψήφισμα των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Αθανασίου .1.
Μετά το συγκεκριμένο κείμενο θα βρείτε δημοσιεύματα απο τα Διρφυακά Νέα που εκφράζουν απόψεις παραγόντων ,φορέων,δημοτικής αρχής κ.λπ.Η απόψη της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας έκφραζε τότε την απόψη όλης της τοπικής κοινωνίας.2.
Αυτά είναι όλα κείμενα του 2001 που εκφράζουν την σύσωμη άποψη δημοτικών παρατάξεων και κοινωνίας.
Απο τότε δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια έχουν αλλάξει πολλά, ηρθε κι ο Καλλικράτης,αλλά η στάση τόσο της δημοτικής αρχής και της κοινωνίας, όπως αποδεικνύεται απο τα κείμενα που αναδημοσιεύονται απο το 2000 ,παραμένει η ίδια. Και πάντα ομόφωνη για το συγκεκριμένο θέμα.Οχι στη καταστροφή της υπέροχης διαρφυακήε φύσης!
1.Στις 31 Μαρτίου, στον Αγιο Αθανάσιο, πραγματοποιήθηκε Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων, στην οποία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Διρφύων, οι δημοτικοί σύμβουλοι που κατάγονται από τον Αγιο Αθανάσιο, το Τοπικό Συμβούλιο, τα μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αθανασίου και πολλοί κάτοικοι.
Η άποψη των κατοίκων, εκφράστηκε από ένα ομαδικό, βροντερό ΟΧΙ στην εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στην περιοχή, ενώ παράλληλα, άρχισε και η συγκέντρωση υπογραφών των κατοίκων, έχοντας συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 250.
Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος, με επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο Αντώνη Σμπρίνη και τον Γ. Γραμματέα Τρίκκα Αναστάσιο και αποστέλλεται προς όλους τους υπεύθυνους φορείς ανακοινώνει:«Σχετικά με το αντικείμενο του θέματος σας γνωρίζουμε ότι, όλα τα μέλη του Συλλόγου μας καθώς και όλοι οι κάτοικοι του Αγίου Αθανασίου, μετά από Λαϊκή Συνέλευση που έγινε στο χωριό μας, αποφασίσαμε να εναντιωθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε, στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο όρος Δίρφη, για τους παρακάτω λόγους
1. Είναι οφθαλμοφανές και αυτονόητο ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος, από την εν λόγω τοποθέτηση, θα είναι τεράστια, με άμεσα αποτελέσματα στον υδροφόρο ορίζοντα και στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Σκεφτείτε ότι θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες σε 1.000 στρέμματα. Θα πρέπει λοιπόν να ανοιχτούν δρόμοι για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών και τη μεταφορά πρώτων υλών. Υπ' όψη ότι οι εν λόγω ανεμογεννήτριες είναι 45 μέτρα ύψος με πολύ μεγάλο άνοιγμα φτερών. Αρα η μεταφορά τους θα γίνει με μεγάλα φορτηγά, τα οποία θα χρειαστούν φαρδείς δρόμους για να κινηθούν. Δε χρειάζεται πιστεύουμε πολύ μυαλό για να δούμε την καταστροφή που θα υποστεί το βουνό μας, από την αναπόφευκτη χρησιμοποίηση δυναμίτη και μεγάλων εκσκαφέων που θα χρησιμοποιηθούν. Προσπαθήστε να δείτε τη Δίρφη γεμάτη με οριζόντιους και κάθετους φαρδείς δρόμους. Όλοι ξέρουμε ότι στην περιοχή, βρίσκεται το φαράγγι της «Αγάλης». Ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίου, ικανό, αν αναπτυχθεί σωστά, να προσελκύσει τουρισμό, βοηθώντας την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Αν καταστραφεί και αυτό από τις ανεμογεννήτριες, σε συνδυασμό με τις τεράστιες καταστροφές που έχει υποστεί ο ορεινός όγκος από τις πυρκαγιές, τα τελευταία 15 χρόνια, θα είναι ταφόπλακα για το περιβάλλον και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Οι ευθύνες μας λοιπόν απέναντι στις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας, είναι τεράστιες.
Όλα αυτά δεν τα κατασκεύασε η φαντασία μας. Είναι συμπεράσματα, τα οποία βγήκαν μετά από επίσκεψη, η οποία έγινε στα χωριά της Νότιας Εύβοιας. (Ζάρητρα, Μαρμάρι, Κάρυστο). Εκεί συζητήσαμε με τοπικούς φορείς και τους κατοίκους, οι οποίοι είναι απελπισμένοι από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τόπο τους. Προσπαθούν και αυτοί να σταματήσει η ισοπεδωτική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος για χάρη του χρήματος, χωρίς αποτελέσματα μέχρι τώρα. Τις εταιρείες δεν τις ενδιαφέρουν το περιβάλλον και η περιουσία των πολιτών. Για το μόνο που νοιάζονται είναι το χρήμα. Σχετικό έγγραφο διαμαρτυρίας είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Γι' αυτό το λόγο προσπαθούμε εμείς τώρα, πριν «βάλει πόδι» εταιρεία στην Δίρφη.
2. Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι η Εταιρεία θα σταματήσει σ' αυτές τις ανεμογεννήτριες; Ευνόητο είναι ότι θα προχωρήσει σε τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε όλο το βουνό από το χωριό μας έως τον Θεολόγο, για να ενωθεί με το Αιολικό Πάρκο που προσπαθεί να τοποθετήσει στο βουνό πάνω από την Ερέτρια. (Και εκεί υπάρχουν δυναμικές αντιδράσεις). Υπάρχουν άνεμοι που τους εξυπηρετούν στη Δίρφη και στον Όλυμπο και δεν υπάρχουν σε όλη την κορυφογραμμή; Αρα θα ξεκινήσουν από το χωριό μας και θα επεκταθούν σε όλη την κορυφογραμμή κατά μήκος, πάνω από το χωριό Λούτσα, Στενή κ.λ.π. Ένας ακόμη λόγος που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η εταιρεία θα προχωρήσει στην τοποθέτηση περισσότερων ανεμογεννητριών είναι ότι ζητάει 1.000 στρέμματα χωρίς να έχει κάνει οποιαδήποτε μελέτη. Τουλάχιστον, δεν έχουμε λάβει γνώση κάποιας. Ζητάει αόριστα την περιοχή «ράχη» της Δίρφυς, χωρίς να γνωρίζουμε που ακριβώς είναι αυτή η «ράχη» και που θα μπουν οι ανεμογεννήτριες. Το μόνο στοιχείο που έχει κάνει γνωστό η εταιρεία είναι ότι θέλει 1.000 στρέμματα για να τοποθετήσει, τάχα, 35 περίπου ανεμογεννήτριες. 1 μόνο ανεμογεννήτρια ανά 28 στρέμματα. Είναι ποτέ δυνατόν; Υπάρχει, άραγε, κάποιος που τους πιστεύει;
3. Μεγάλη σημασία θα πρέπει να δώσουμε και στη μεταφορά ρεύματος. Το ρεύμα θα παράγεται στο βουνό. Πώς θα μεταφέρεται στα κέντρα διανομής της ΔΕΗ; Φυσικά με πυλώνες υψηλής τάσης, οι οποίοι θα γεμίσουν όλη την περιοχή; Φανταστείτε τρεις γραμμές μεταφοράς, για να μην πούμε ότι θα είναι σίγουρα περισσότερες, οι οποίες θα ξεκινούν από τα βουνά μας και θα καταλήγουν, πιθανώς, στα Ψαχνά. Νέοι δρόμοι για την τοποθέτηση των πυλώνων, κόψιμο δέντρων για να περάσουν τα σύρματα. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
4. Τέλος θα πρέπει να εφιστήσουμε την προσοχή και τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του Δήμου Διρφύων για την μη τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Διότι το θέμα αφορά όλους. Όχι μόνο τους κατοίκους του Αγίου Αθανασίου. Εδώ θα γίνει μόνο η αρχή. Και εάν γίνει η αρχή εδώ, το περιβάλλον θα καταστραφεί σε όλο τον ορεινό όγκο της Δίρφυς. Χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι πλέον. Ρίξτε μια ματιά στη νότιο Εύβοια. Ξεκινούν από το Αλιβέρι και καταλήγουν στην Κάρυστο. Εδώ θα μείνουν μόνο στη Δίρφη;
Θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι ο Σύλλογός μας είναι υπέρ της ήπιας μορφής Ενέργειας, η οποία προστατεύει το περιβάλλον. Δε θα πρέπει όμως στο βωμό της Αιολικής Ενέργειας να θυσιάσουμε το ίδιο το περιβάλλον. Θα πρέπει να τοποθετηθούν εκεί όπου η παρέμβαση στο περιβάλλον θα είναι μηδενική. Όχι εκεί που θα το καταστρέψει.
Ελπίζουμε στην βοήθειά σας και ευελπιστούμε ότι ο κοινός μας αγώνας θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για το καλό όλων μας».
Μάιος 2001
Σημείωση 5ο Τεύχος
2.
https://steni-evias.blogspot.com/2020/05/blog-post_14.html
ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ
Για κάθε παράλειψη που αφορά το δάσος υπάρχει και μία τιμωρία. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το μόνο άγνωστο είναι το πότε; Τουλάχιστον πέντε μήνες από τη ζωή του χάνει ο κάθε άνθρωπος λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της απώλειας οξυγόνου από την καταστροφή των δασών. Το ερώτημα που θα κάνει κάποιος είναι ότι από πότε η αδιαφορία θεωρείται έγκλημα .Και δεν μιλάμε για την αδιαφορία κάποιων «τεχνοκρατών» η κάποιων αχόρταγων στον πλούτο που αδιαφορούν για τα πάντα εκτός από το κέρδος τους. Μιλάμε για εμάς τους ίδιους. Θα μείνει η τοπική κοινωνία απαθής για την επερχόμενη καταστροφή ;
Oπου υπάρχει αδιαφορία για το δάσος είναι αχαριστία. Δεν μπορείς σε κάτι που σου προσφέρει τόσα πολλά να είσαι αδιάφορος. Πρόσφερέ του τουλάχιστον το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις γι' αυτό. Τη δυνατότητα να ζήσει, έστω μόνο και μόνο για να σου προσφέρει.
Τα δάση της Εύβοιας αποτελούνται κυρίως από καστανιές, πεύκα και έλατα. Κοντά σ' αυτά τα δέντρα ζουν κι άλλα 1000 φυτικά είδη που αποτελούν ένα ζωντανό μουσείο της ελληνικής χλωρίδας. Μέσα σε αυτό τον παράδεισο ζουν χιλιάδες είδη του ζωικού βασιλείου. Το ερώτημα που μπαίνει είναι αν είμαστε ικανοί να προστατεύσουμε έναν τέτοιο θησαυρό;
Στο δια ταύτα τώρα.
Εάν τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες , το μόνο σίγουρο είναι η καταστροφή. Θα γίνουμε ξένοι και «ξεκάρφωτοι» μέσα στον ίδιο μας τον τόπο. Υποθηκεύουμε το μέλλον των επόμενων γενιών και παραδίδουμε στους επόμενους το αμόλυντο εκπληκτικό τοπίο που παραλάβαμε από τους προηγούμενους , με τόσα προβλήματα, τα οποία δυστυχώς είναι και «μη αναστρέψιμα».
Ας αναλογιστούμε όλοι την ευθύνη μας στις γενιές που έρχονται κι ας πράξουμε αυτό που θεωρούμε σωστό.
Αναδημοσιεύουμε δυο κείμενα προφητικά μπορούμε να πούμε που είχε δημοσιεύσει ο Γιάννης Γιαννούκος,και ιδρυτής του Αρχείου,τον Μάιο του 2003 στα Διρφυακά Νέα.
Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες
Έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά:
Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης GREEN PLANET: «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!»
Από τα γεγονότα που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι' αυτούς νομοθεσίας. Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:
- Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
- Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος.
- Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
- Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
- Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες.
- Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
- Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.
- Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
- Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.
- Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.
- Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.
- Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
- Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.
- Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει: η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή. Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός. Έτσι με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 ανεμογεννήτριες για να
παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%. Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο. Η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου 1 έως 2 τοις χιλίοις!
Λίγη ενέργεια - Πολλά «σκουπίδια»
Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
- Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων. Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν.
Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια. Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.