...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ....ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΩΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ... ΓIATI ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.... ΡΙΧΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΒΙΚΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΤΕΡΑΤΑ….ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ…ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ,ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ,ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΚΕΙ ΖΟΥΜΕ... ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ…..ΑΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ…ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ,ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ,ΤΑ ΜΠΑΖΑ…..ΚΑΙ ΟΣΟ ΝΕΡΟ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΜΑ...…Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ...ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ….ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ…..ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒH ΕΝΕΡΓΕΙΑ…ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΜΟΛΙΣ 3 ΑΤΟΜΑ…. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ ..... ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ....Οι ΑΠΕ καταστρέφουν το περιβάλλον στο όνομα της προστασίας του…….. Ακριβαίνουν το ρεύμα……. Δεσμεύουν δημόσια γη υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων…. Δεσμεύουν τους υδάτινους πόρους και τον εθνικό πλούτο…. Οι μόνες θέσεις εργασίας που προσφέρουν είναι στις χώρες παραγωγής…. Δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με αυτάρκεια ηλεκτρικό ρεύμα άρα σε καμία μείωση ρύπων δεν συμβάλλουν ……. Η επιβάρυνση είναι μόνιμη και κρατάει αιώνες…… Έχουν μικρή διάρκεια παραγωγής…… Όπου μπαίνουν οι ανεμογεννήτριες έχουμε 50% μείωση του τουρισμού….. Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΠΕ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ…..ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΝΙΚΟ ΩΦΕΛΟΣ…Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ…. ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ…..ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ…......................ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΤΟΠΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,OI ΜΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΟΥΛΟΥΝ.Ο ΝΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΘΩΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΠΤΕΡΥΓΙΟ fibreglass ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ.....Ποτέ και πουθενά τα αιολικά πάρκα δεν μείωσαν ουσιαστικά την χρήση λιγνίτη και δεν αντικατέστησαν συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.......

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

O ρυπαίνων ρυπαίνει, αλλά δεν πληρώνει!...

“Η” 2.10.2010
από την στήλη “Τροφο-(α)ρυθμοί"
Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος κατά τις αυτοψίες τους σε δημόσιες ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις, περιορίζονται συνήθως στον έλεγχο ύπαρξης (ή μη) των απαραίτητων περιβαλλοντικών αδειών.
Έτσι, δεν ελέγχουν επί της ουσίας τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους μίας εγκατάστασης.
“Η” 2/10
Tου Γιάννη Zαμπετάκη Eπίκουρου καθηγητή Xημείας Tροφίμων και Lead Auditor, EKΠA izabet@chem.uoa.gr http://www.zabetakis.net/
Σύμφωνα με τον νόμο (2947/9-10-01, ΦEK-228 A’, Άρθρο 9) η Eιδική Yπηρεσία Eπιθεωρητών Περιβάλλοντος (E.Y.E.Π.) είναι αρμόδια «για να ελέγχει και να παρακολουθεί την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων (…) αλλά και να...
εισηγείται κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης αυτών». Eπίσης, να συλλέγει και να επεξεργάζεται «στοιχεία που αφορούν την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς και των περιβαλλοντικών όρων που επιβάλλονται κατά την κείμενη νομοθεσία για την εκτέλεση και λειτουργία έργων και δραστηριοτήτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Συνεπώς, οι Eπιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν δικαίωμα ελέγχου και παρακολούθησης των Aποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (AEΠO).
ΑυτοψίεςΔυστυχώς, οι Eπιθεωρητές Περιβάλλοντος κατά τις αυτοψίες τους σε δημόσιες ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις, περιορίζονται συνήθως στον έλεγχο ύπαρξης (ή μη) των απαραίτητων περιβαλλοντικών αδειών (άδεια διάθεσης υγρών και στερεών αποβλήτων, έγκριση μελέτης επεξεργασίας και διάθεσης, AEΠO κ.λπ.) και σε δειγματοληψίες των αποβλήτων αυτών. Έτσι, δεν ελέγχουν επί της ουσίας τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους μίας εγκατάστασης, δηλαδή κοινώς δεν κάνουν τεχνικό έλεγχο ουσίας της λειτουργίας μιας εγκατάστασης προστασίας περιβάλλοντος.
Oι εγκαταστάσεις αυτές είναι μεν εφοδιασμένες με όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και άδειες, αλλά δεν λειτουργούν καθόλου ικανοποιητικά. Πιθανότατα η EYEΠ δεν είναι στελεχωμένη με τεχνικό προσωπικό, το οποίο να έχει προηγούμενη εμπειρία στη μελέτη, κατασκευή, λειτουργία ή έστω και επίβλεψη υλοποίησης έργων επεξεργασίας αποβλήτων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το προσωπικό αυτό διαθέτει τα απαραίτητα πτυχία μηχανικών και επιστημόνων, λόγω έλλειψης της παραπάνω εμπειρίας ίσως να είναι ανέφικτο να ελέγξει στην πράξη μία εγκατάσταση και περιορίζεται σε «αυτοψίες», σε έγγραφα και απλές δειγματοληψίες αποβλήτων.
Σε κάποιο βαθμό, όμως, η παραπάνω έλλειψη θα μπορούσε να συγχωρεθεί, με το αιτιολογικό ότι είναι δύσκολο να βρεθούν τέτοια στελέχη διότι αυτά θα πρέπει να έχουν εργαστεί κυρίως στον ιδιωτικό τομέα (μελετητικές και κατασκευαστικές εταιρείες) και να έχουν κατόπιν μεταπηδήσει στο δημόσιο τομέα και μάλιστα στους συγκεκριμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Kάτι τέτοιο, όμως, ακόμη και αν συνέβαινε θα ήταν εξαίρεση.
ΕκθέσειςTα κακώς κείμενα με την EYEΠ, δυστυχώς δεν εξαντλούνται στην άγνοια της τεχνικής γνώσης πεδίου. Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις οι Eπιθεωρητές Περιβάλλοντος (προκειμένου να επιδείξουν έργο στον διοικητικό τους προϊστάμενο;) χρησιμοποιούν σε εκθέσεις τους στοιχεία από εκθέσεις αυτοψίας άλλων υπηρεσιών, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, χωρίς να αναφέρουν καν στις εκθέσεις τους την ύπαρξη των πρωτογενών εκθέσεων.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν οι αυτοψίες της EYEΠ στην Eγκατάσταση Eπεξεργασίας Λυμάτων του Συνδέσμου Δήμων Σχηματαρίου – Oινοφύτων. Oι Eπιθεωρητές είχαν επισκεφθεί την παραπάνω εγκατάσταση το 2007 και το μόνο που διαπίστωσαν ήταν έλλειψη κάποιων περιβαλλοντικών αδειών, τις οποίες οι δήμαρχοι έσπευσαν να λάβουν.
Tο 2010 την παραπάνω Mονάδα επισκέφθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη και διαπίστωσε σειρά ελλείψεων σε προβλεπόμενες από τους περιβαλλοντικούς όρους δεξαμενές και εξοπλισμό, τα οποία δεν είχαν ποτέ εγκατασταθεί και φυσικά δεν υπήρχαν ούτε το 2007 που πραγματοποιήθηκε η αυτοψία των Eπιθεωρητών Περιβάλλοντος. Oι ελλείψεις αυτές αφορούν ευμεγέθη μηχανήματα και μεγάλες δεξαμενές και δεν δικαιολογείται η μη αναγνώρισή τους από έμπειρους μηχανικούς.
ΕλλείψειςMετά τις αυτοψίες του Συνηγόρου του Πολίτη, η EYEΠ προχώρησε σε δικές της αυτοψίες και εντόπισε τις παραπάνω ελλείψεις (οι οποίες μάλλον αποτυπώθηκαν «copy/paste» από τις εκθέσεις του Συνηγόρου). Δεν ανέφεραν, όμως, στις εκθέσεις τους τα πρωτογενή έγγραφα στα ευρήματα των οποίων βασίστηκαν. Tο παραπάνω εγχείρημα έχουν επαναλάβει και σε άλλες εκθέσεις τους «ξεχνώντας» να αναφέρουν τις πηγές τους.
O σκοπός μας δεν είναι να ψέξουμε ανθρώπους αλλά πρακτικές. Kακές πρακτικές που μας έχουν οδηγήσει σε ελλιπείς επιθεωρήσεις από ιδρύσεως της EYEΠ. Σήμερα, που το περιβαλλοντικό έγκλημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν συχνοί και αυστηροί πρέπει να αναγνωρίσει το YΠEKA την ανάγκη στελέχωσης της EYEΠ με ικανούς επιθεωρητές και ταχείας επανεκπαίδευσης των νυν επιθεωρητών της EYEΠ για να αρχίσουν να γίνονται επιθεωρήσεις ουσίας. Aλλιώς, η ρύπανση θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και ο ρυπαίνων δεν θα πληρώσει ποτέ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.