...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ....ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΩΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ... ΓIATI ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.... ΡΙΧΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΒΙΚΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΤΕΡΑΤΑ….ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ…ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ,ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ,ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΚΕΙ ΖΟΥΜΕ... ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ…..ΑΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ…ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ,ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ,ΤΑ ΜΠΑΖΑ…..ΚΑΙ ΟΣΟ ΝΕΡΟ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΜΑ...…Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ...ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ….ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ…..ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒH ΕΝΕΡΓΕΙΑ…ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΜΟΛΙΣ 3 ΑΤΟΜΑ…. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ ..... ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ....Οι ΑΠΕ καταστρέφουν το περιβάλλον στο όνομα της προστασίας του…….. Ακριβαίνουν το ρεύμα……. Δεσμεύουν δημόσια γη υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων…. Δεσμεύουν τους υδάτινους πόρους και τον εθνικό πλούτο…. Οι μόνες θέσεις εργασίας που προσφέρουν είναι στις χώρες παραγωγής…. Δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με αυτάρκεια ηλεκτρικό ρεύμα άρα σε καμία μείωση ρύπων δεν συμβάλλουν ……. Η επιβάρυνση είναι μόνιμη και κρατάει αιώνες…… Έχουν μικρή διάρκεια παραγωγής…… Όπου μπαίνουν οι ανεμογεννήτριες έχουμε 50% μείωση του τουρισμού….. Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΠΕ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ…..ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΝΙΚΟ ΩΦΕΛΟΣ…Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ…. ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ…..ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ…......................ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΤΟΠΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,OI ΜΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΟΥΛΟΥΝ.Ο ΝΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΘΩΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΠΤΕΡΥΓΙΟ fibreglass ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ.....Ποτέ και πουθενά τα αιολικά πάρκα δεν μείωσαν ουσιαστικά την χρήση λιγνίτη και δεν αντικατέστησαν συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.......

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Ηταν τυχαια η φωτιά στον υδροβιοτοπο του Κωλοβρεχτη αναρωτιεμαι;

 Συνέχεια φωτιάς στον Κωλοβρεχτη ...



Ηταν τυχαια η φωτιά στον υδροβιοτοπο του Κωλοβρεχτη
αναρωτιεμαι;
Αν αναρωτιέστε και εσείς, μπορείτε να φωτογραφήσετε
την έκταση του υδροβιοτοπου που κάηκε προχθές στις 9 Ιανουαρίου, γιατι εικάζω ότι δεν θα ξαναδείτε εκεί ούτε χορτάρι.
Απο χθες αλλωστε ,πολλοι μιλουν , ακόμη και τα πουλιά και οι πέτρες της περιοχής και λεν ότι η φωτιά που έκαιγε για ώρες;, εντελως "τυχαια" μάλλον έκανε τη " δουλειά " αυτών που επιθυμούν να γεμίσουν (και) αυτήν την περιοχή με φωτοβολταϊκά.
Δεν ξερω αν εχουν δικιο ή αδικο , αυτο θα το δουμε φαντάζομαι στο αμεσο μελλον. Αυτο που γνωρίζω πολυ καλα είναι οτι ειναι πολλες οι κομπινες πισω απο τα φωτοβολταϊκά και όλα είναι πιθανά , γιατι δυστυχώς (για τη γη μας) είναι πολλά, εκατομμύρια τα χρήματα που παίζονται πίσω από αυτά.
"Χειροκροτω" επ ευκαιριας τα γρήγορα αντανακλαστικα των ιθυνοντων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ολα τα επιπεδα , για την ημερίδα που έγινε κατόπιν εορτής για την προστασία του υδροβιοτοπου.
Απεύχομαι δε οι εξελίξεις να επιβεβαιώσουν τις φήμες.
Αλήθεια ,ποιος είπαμε ότι είδε και ειδοποίησε πρώτος για τι φωτιά ;
€€€€€€€€€€€€€
Ο υδροβιοτοπος που γίνεται...παρελθον
Ένας μικρός υγρότοπος της Εύβοιας που παρά τις συνεχείς ανθρωπογενείς πιέσεις κατορθώνει να μαγνητίζει, ιδιαίτερα κατά την μεταναστευτική περίοδο, δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας.
Ο Κωλοβρέχτης είναι ένας παράκτιος υγρότοπος που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Χαλκίδας, πολύ κοντά στην κωμόπολη των Ψαχνών.
Ονομάζεται πιο τυπικά Υγρότοπος ή Έλος Ψαχνών αλλά και Λιβάδι, ωστόσο η λαϊκή ονομασία Κωλοβρέχτης έχει μεγαλύτερη αξία, καθώς ίσως φανερώνει ότι κάποτε στην περιοχή γινόταν το ομώνυμο είδος ψαρέματος που απαιτεί το τράβηγμα μεγάλων διχτυών από τα ρηχά και ανάγκαζε τους ψαράδες να βραχούν.
Απλώνεται σε μια περιοχή χιλίων περίπου στρεμμάτων, μια έκταση που είναι περίπου η μισή από την παλαιότερη φυσική έκταση του υγροτόπου. Στα δυτικά καταλήγει στον Βόρειο Ευβοϊκό, στα βόρεια χωρίζεται από τις καλλιέργειες της περιοχής μέσω μικρών καναλιών και ρεμάτων και στα ανατολικά και νότια οριοθετείται από μικρούς λόφους.
Το μεγαλύτερο τμήμα του υγροτόπου αποτελείται από ένα έλος γλυκού νερού που δημιουργείται από ένα μικρό ρέμα στην αρχή της πεδιάδας των Ψαχνών και από καρστικές πηγές. Πιο κοντά στη θάλασσα τα νερά γίνονται υφάλμυρα, ενώ κοντά στις εκβολές του ποταμού έχει δημιουργηθεί ένα ιχθυοτροφείο.
Παρότι σχετικά μικρός σε μέγεθος ο Κολοβρέχτης συγκεντρώνει πολλά ενδιαφέροντα οικοτοπικά στοιχεία, όπως υγρολίβαδα, καλαμιώνες, αλμυρόβαλτους, αμμώδεις νησίδες, αλίπεδα, ρηχούς αμμώδης βυθούς, λόφους με μακία, κ.ά.
Είναι σημαντικό ότι κοντά στον υγρότοπο, στην θέση Βολέρι βρίσκεται μια σημαντική θέση της παλαιολιθικής εποχής. Η περιοχή μαγνήτιζε τους πρώτους ανθρώπους γιατί εδώ επικρατούν οι σκληροί πυριτόλιθοι, ένα από τα πρώτα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή λίθινων εργαλείων.
Ο Κωλοβρέχτης αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα κακοδιαχείρισης, παρανομιών και εγκατάλειψης που χαρακτηρίζει πολλούς μικρούς υγρότοπους της χώρας μας. Η υποβάθμιση είναι συνεχής και περιλαμβάνει την ρίψη στο ποτάμι βιομηχανικών αποβλήτων και αστικών λυμάτων, τις φωτιές στους καλαμιώνες για την επέκταση των χωραφιών, τις μικρές χωματερές και τα σκουπίδια και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσει κανείς την όχληση από τον βασικό οδικό άξονα της κεντρικής Εύβοιας που περνάει μέσα από τον πυρήνα του οικοσυστήματος. Με όλα αυτά είναι σχεδόν θαύμα που ακόμα ο Κωλοβρέχτης προσελκύει τόσα πολλά είδη της άγριας ζωής.
Η βλάστηση στην περιοχή αποτελείται κυρίως από αγριοκαλαμιές (Phragmites australis) και βατομουριές από την ηπειρωτική πλευρά και από βούρλα (Carex divisa, Carex extensa, Carex hispida, Juncus bufonius, Juncus maritimus) που εναλλάσσονται με αλόφυτα (Arthrocnemum macrostachyum, Halimione portulacoides, Salsola soda, Sarcocornia fruticosa, Scirpoides holoschoenus) από τη μεριά της θάλασσας. Στους γύρω λόφους αναπτύσσεται τυπική μεσογειακή βλάστηση με σκίνα, αγριελιές, κοκκορεβυθιές, αριές, γαύρους, πικροδάφνες, σπάρτα, θυμάρια, ρίγανες, εφέδρες, ασφάκες, αγριοσπάραγγα, ασφόδελους, λαδανιές και λίγα πεύκα, ενώ σχεδόν παντού αναπτύσσονται αλμυρίκια. Τα πιο σημαντικά φυτά της περιοχής είναι το Alyssum euboeum, το Bupleurum euboeum, το Buglossoides tenuiflora και η Silene squamigera subsp. squamigera. Άλλα ενδιαφέροντα είδη είναι το Leontice leontopetalum subsp. leontopetalum, το Dichoropetalum vittijugum, η Lemna minor, η Aristolochia rotunda subsp. rotunda, ο Carduus nutans subsp. scabrisquamus, ο Echinops graecus, ο Leptoplax emarginata, η Centaurea calcitrapa, το Agrostemma githago subsp. githago, η Minuartia globulosa, η Petrorhagia armerioides, η Silene remotiflora, το κολχικό Colchicum cupanii subsp. cupanii, ο Convolvulus dorycnium, το Medicago doliata, το Ornithogalum atticum, ο κρόκος Crocus laevigatus και η ίριδα Iris tuberosus. Η βλάστηση συμπληρώνεται με είδη όπως, ο Acanthus spinosus, το Allium staticiforme, η Sternbergia lutea, το Crithmum maritimum, ο Anacyclus clavatus, η Atractylis cancellata, η Carlina lanata, η Centaurea solstitialis subsp. solstitialis, ο Geropogon hybridus, το Onopordum illyricum subsp. cardunculus, ο Tragopogon porrifolius subsp. eriospermus, το Tripolium pannonicum subsp. pannonicum, η Anchusa undulata subsp. hybrida, το Echium plantagineum, το Symphytum bulbosum, η Cakile maritima subsp. maritima, η Matthiola tricuspidata, η Silene nocturna, η Spergularia salina, o Astragalus pelecinus, η Drimia maritima, το Lamium bifidum subsp. bifidum, η Prunella laciniata, το Limonium bellidifolium, το Cyclamen graecum subsp. graecum και ο Ranunculus chius. Από τις ορχιδέες εδώ απαντώνται οι Anacamptis pyramidalis, Anacamptis papilionacea, Himantoglossum robertianum, Neotinea tridentata, Orchis italica, Serapias bergonii, Serapias vomeracea, Ophrys lutea, Ophrys aesculapii, Ophrys mammosa και Ophrys tenthredinifera.
Η σημασία του Κωλοβρέχτη για την ορνιθοπανίδα είναι τεράστια. Στην κορυφή των πουλιών που χρησιμοποιούν τον υγρότοπο ως ενδιάμεσο σταθμό στην μετανάστευση τους βρίσκονται οι χαλκόκοτες και οι καλημάνες. Από τα αρπακτικά ξεχωρίζει η περιστασιακή παρουσία του ψαραετού και ακολουθούν είδη, όπως, καλαμόκιρκοι, λιβαδόκιρκοι, γερακίνες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, κιρκινέζια, πετρίτες και μαυροκιρκίνεζα. Από τα νυχτόβια αρπακτικά στην περιοχή ζούνε κουκουβάγιες και γκιώνηδες. Από τα παρυδάτια και υδρόβια είδη εδώ απαντώνται μαυροβουτηχτάρια, κορμοράνοι, μικροτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, βαρβάρες, πρασινοκέφαλες πάπιες, ψαλίδες, κιρκίρια, νεροκοτσέλες, φαλαρίδες, νερόκοτες, καλαμοκανάδες, ποταμοσφυριχτές, θαλασσοσφυριχτές, αργυροπούλια, λασποσκαλίδρες, νανοσκαλίδρες, λασπότρυγγες, ακτίτες, κοκκινοσκέληδες, πρασινοσκέληδες, τουρλίδες, μαχητές και μπεκατσίνια. Στις αμμολωρίδες σταθμεύουν μεγάλα κοπάδια από γλάρους και γλαρόνια με είδη όπως, καστανοκέφαλους γλάροι, λεπτόραμφοι γλάροι, μαυροκέφαλοι γλάροι, ασημόγλαροι, νανόγλαροι, χειμωνογλάρονα, νανογλάρονα, ποταμογλάρονα και μαυρογλάρονα. Άλλα είδη της περιοχής είναι τα τρυγόνια, τα γιδοβύζια, οι σταχτάρες, οι τσαλαπετεινοί, οι αλκυόνες, οι κορυδαλλοί, τα σταβλοχελίδονα, τα σπιτοχελίδονα, οι νεροκελάδες, οι κοκκινοκελάδες, οι τρυποφράχτες, οι καρβουνιάρηδες, οι σταχτοπετρόκληδες, οι καστανολαίμηδες, οι μαυρολαίμηδες, οι τσίχλες, οι μαυροσκούφηδες, οι μαυροτσιροβάκοι, οι σχοινοποταμίδες, οι κιστικόλες, οι θαμνοφυλλοσκόποι, οι κοκκινοκεφαλάδες, τα ψαρόνια, τα φανέτα, οι καρδερίνες, οι φλώροι, τα σκαρθάκια, τα καλαμοτσίχλονα και οι τσιφτάδες.
Από τα αμφίβια στην περιοχή ζούνε πρασινόφρυνοι, δεντροβάτραχοι και βαλκανοβάτραχοι. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει είδη όπως, ποταμοχελώνες, μεσογειακές χελώνες, κρασπεδοχελώνες, τυφλίτες, σαμιαμίδια, τρανόσαυρες, σιλιβούτια, αβλέφαρους, λιακόνια, τυφλίνους, έφιους, λαφιάτες, δεντρογαλιές, σαπίτες, νερόφιδα, σαΐτες και σπιτόφιδα. Από τα θηλαστικά στην περιοχή εμφανίζονται αλεπούδες, πετροκούναβα, νυφίτσες, σκαντζόχοιροι και διάφορες νυχτερίδες.
(Φωτο:παρόν-παρελθον)

Anastasia Bourodimou 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.