εκδίδεις μια νεαρή γυναίκα είναι να το παίξεις προστάτης της. Τότε, κάτω από τον μανδύα της προστασίας, κρύβεται ένα αχρειότατο υποκείμενο. Ο ηθικός νόμος ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη με σύλληψη, δίκη και τιμωρία.
Πόσο μάλλον όταν είναι η μάνα όλων μας, η γη, η πλάση, η φύση.
Κυβερνήσεις, υπουργεία περιβάλλοντος και ενέργειας, υπουργεία προστασίας του Πολίτη, ΜΚΟ, τράπεζες, εταιρείες ενέργειας, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιχειρηματικοί όμιλοι με περισσό ζήλο ανέλαβαν τον ρόλο του προστάτη της φύσης.
Η φύση ξαφνικά απέκτησε πολλούς νταβατζήδες που έχουν ορκιστεί να τη σώσουν.
Επίσης έχουν ορκιστεί να σώσουν και εμάς με φτηνή, ντόπια ηλεκτρική ενέργεια. Ασχέτως και τυχαίως βεβαίως οι προαγωγοί -συγνώμη οι παραγωγοί- και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε μήνες έχουν θησαυρίσει από την κερδοσκοπία στις πλάτες μας με τις πλάτες της κυβέρνησης, η οποία αυτό που προστατεύει είναι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος του λαού, συμπιέζοντας τον θρασύτατα.
Γιατί όχι; Παντού σε όλον τον αναπτυγμέ-νο πλανήτη γίνεται τρελό γλέντι με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενεργειακή μετάβαση και την πράσινη ενέργεια.
Ακόμα τους ακούω να γελάνε. Με τους χαχα λαούς που μασάνε τον σανό.
Σχεδόν δύο εκατομμύρια στρέμματα θα έχουν καεί τα δύο τελευταία χρόνια εδώ. Τυχαίο, δεν είναι; Ή να το ρίξουμε στην κλιματική αλλαγή;
Πράσινη μετάβαση… με αστυνομικούς να σβήνουν τις φωτιές…για την προστασία του 65% του χερσαίου εδάφους της χώρας που αποτε-λούν τα δασικά οικοσυστήματα δόθηκε από το
Πράσινο Ταμείο για την αντιπυρική περίοδο 2021 σε όλα τα δασαρχεία το 0.43% δηλαδή 1.700.000 από 391.792.435 ευρώ.
Κι αυτοί οι Δρυμοί και τα Εθνικά Πάρκα τι τα θέλουμε… πάρα πολλή φύση… να φεύγει σιγά σιγά να την τσιμεντώσουμε - γιατί ανάπτυξη είναι τσιμέντωμα. Για το «νόμιμο» του θέματος καταργήσαμε και τυπικά τους επτά σημαντικούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ΦΔΠΠ, όπως βόρειας Πίνδου, Τζουμέρκων, Αγράφων, Δαδιάς, Έβρου και φτιάξαμε με δικούς μας ανθρώπους τον ΟΦΥΠΕΚΑ στη Αθήνα.. για να βάφουν τα νύχια τους στα γραφεία… το ότι οι ντόπιοι Φορείς είναι οι γνώστες της περιοχής και είναι δίπλα της για να την προστατέψουν από τυχόν φωτιές και αναπτύξεις… Εντάξει τώρα, είπαμε στο σχέδιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση να καταργήσουμε τα Natura (περιοχές υψίστης προστασίας) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστασίας της Φύσης Natura 2.000. Για να κλείσουμε κάτι στόματα τους δώσαμε τις επτά Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ). Τους είπαμε ότι προστατεύουμε επτά βουνά, αλλά δεν εννοούσαμε βουνά - βουνά, εννοούσαμε ένα ποσοστό του κάθε βουνού προστατευμένα, όσο για τα Άγραφα ούτε το 4%.
Ψέμα θα το έλεγες αυτό; Ποσόστωση της αλήθειας είναι. Άσε που τα βουνά πάνω από 1300 μέτρα είναι 160 και όχι επτά. Όσο για την Εύβοια, κακώς που οι κάτοικοί της δεν παράτησαν τα σπίτια τους και τα χωριά τους, αλλά αγωνίστηκαν μέσα στις φωτιές να σώσουν το βιος τους με αυτοθυσία, γιατί τώρα θα είχε καεί και η κεντρική Εύβοια και οι ανεμογεννήτριες και η
ανάπτυξη θα γέμιζαν ακόμη πιο γρήγορα ολόκληρη την Εύβοια. Ουπς! Στα Νατούρα θα κολλήσουμε εμείς;
Η WWF υπερθεμάτισε αυτό που είπαμε κι εμείς, δεν χρειαζόμαστε καμένες εκτάσεις για να χώσουμε ανεμογεννήτριες και ΑΠΕ, άλλωστε για αυτό περάσαμε τον περιβαλλοντικο -κτο-
ο νόμο Χατζηδάκη 4685/ 2020. Όχι ότι μας χαλάνε τα καμένα, με την απόφαση 2499/2012 η ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας με εισηγήτρια την σημερινή πρόεδρο Δημοκρατίας
έκρινε ότι «το Σύνταγμα δύναται να καταστρατηγηθεί για την εξυπηρέτηση αναγκών με ιδιαίτερη εθνική, οικονομική, στρατηγική σημασία».
Ο δρόμος για την ανάπτυξη στρωνόταν από τότε… Εντάξει τα καμένα δεν χρειάζονται και μεγάλη επέμβαση για ανάπτυξη και ανεμογεννήτριες. Η καμένη φύση δεν εμποδίζει σε τίποτε.
Μας εξοικονομεί τα λεφτά, για να ξεπατώνουμε δάση και δεν χρειάζεται να αντιμαχόμαστε κατοίκους που δεν έχουν τίποτε να προστατέψουν πια, πόσο μάλλον που τα αιολικά γίνονται έτσι
ασφαλή από δασική πυρκαγιά!
Ο επικεφαλής της ΔΑΕΕ διεύθυνσης αντιμεώπισης εγκλημάτων εμπρησμού το 2001 και νυν υπαρχηγός ε.α. του πυροσβεστικού σώματος, ειδικός στην ανίχνευση εγκλημάτων εμπρησμού Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ο οποίος είναι υπέρ των σωστά χωροθετημένων ανεμογεννητριών, είναι ξεκάθαρος στα συμπεράσματα του «το κίνητρο των δασικών εμπρησμών στην νότια Εύβοια ήταν και είναι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών» «στα καμένα δάση φυτρώνουν ανεμογεννήτριες». Η νότια Εύβοια έχει χάσει το 28% της φύσης της στις ανεμογεννήτριες.
Ευτυχώς βάλαμε τον κόσμο να ακούει από
όλα τα κανάλια πως τι καλά, δεν είχαμε απώλειες ανθρώπινες ζωές! Ποιος δίνει δεκάρα για όλη αυτή την αθώα άγρια ζωή που κάηκε από δικό μας χέρι; Εμείς κέρδος θα έχουμε; Ανάπτυξη; Αυτό είναι το ζητούμενο.
Τα τρομαγμένα ζωάκια, τα πουλάκια με τις φωλιές τους να καίγονται… τα δέντρα παρανάλωμα, στάχτες… η αγωνία… Ποτέ κανένα δεν ρώτησε γιατί, ποτέ κανένα δεν μας κατηγόρη-
σε… Κάηκαν ήσυχα, η τηλεόραση δεν είπε τί-ποτε… Η τσιμεντένια τηλεόραση… τα άψυχα κανάλια… Πόσο ζόμπι πάνε να μας κάνουν… νεκροζώντανες μάζες, όχι, όχι δεν μας ενόχλησαν οι καρβουνιασμένες ζωούλες.
Τι απέγινε το άρθρο 24 του Συντάγματος;
Παρελθόν! Τώρα εκεί θα μείνουμε; Κι αυτό το υπερβήκαμε. Άρθρο 24 του Συντάγματος της Ελλάδας «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του κάθε ενός. Για την διαφύλαξη του το κράτος έχει υποχρέωση να
παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας».
«Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιά ή που με άλλον τρόπο αποψιλωθήκαν δεν αποβάλλουν διά τον λόγον αυτόν τον χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα και αποκλείεται να διατεθούν για άλλον προορισμό».
Ένα παράδειγμα: Ο ΦΔΠΠ Δέλτα Έβρου -
Δαδιάς είχε εισηγηθεί αρνητικά σε αιτήσεις φωτοβολταϊκά 1500 και 4700 στρεμμάτων και ο ΦΔΠΠ Ακαρνανικών Ορέων, όπου φωλεοποιούν και αναπαράγονται τα όρνεα, επίσης είχε καταγγείλει απόπειρα εταιρείας επέκτασης αιολικών πάρκων, και στις δύο περιπτώσεις για ελλιπείς και ψευδείς περιβαλλοντικές μελέτες.
Τα έργα πραγματοποιούνται.
Στον καινούργιο κόσμο που φτιάχνουμε δεν χρειάζονται πραξικοπήματα και χούντες, μόνον έναν κλοιό παραπληροφόρησης και αντιπερισπασμών.
Δεν πρέπει ο πολίτης να ξέρει:
Πως οι ανεμογεννήτριες αποδίδουν το 30% της ονομαστικήςτους ισχύος διότι μόνον σε 3-6 μποφόρ παράγουν ενέργεια, κι ας τις βλέπουμε να γυρνάνε.
Ότι το ηλεκτρικό δίκτυο αχρηστεύεται αν δεν υπάρχουν 1) αποθηκευτές ενέργειας, 2) ορυκτά καύσιμα (λιγνίτης και φυσικό αέριο) ακόμα κι αν η χώρα ολόκληρη τσιμεντωθεί και σκεπαστεί με ΑΠΕ, διότι η ενέργεια που παράγουν κάποιες ώρες δεν αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί όταν το δίκτυο την χρειάζεται.
Ότι από το 2010 μέχρι τέλη 2020 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ είχε ήδη ξεπεράσει το 288%, παρόλα αυτά οι λογαριασμοί ρεύματος πέταξαν στα ύψη
Ότι ρημάζουμε τη χώρα μας, για να μπορούμε να εξάγουμε ενέργεια ΑΠΕ στις χώρες που χρησιμοποιούν λιγνίτη όπως η Γερμανία.
Ότι θα εξάγουμε ένα εκατομμύριο τόνους λιγνίτη και 250 χιλιάδες τόνους μαζούτ στην βόρεια Μακεδονία - εκεί οι εκπομπές CO2 δεν πιάνονται για ατμοσφαιρικοί ρύποι.(Βήμα 17/9/22)
Ότι οι αιολικάδες κερδοσκοπούσαν από 8/7 μέχρι 30/9 βγάζοντας επιπλέον εκατομμύρια ευρώ. Πώς; Απλό: στην αγορά της επόμενης μέρας έκρυβαν το 85% της παραγωγής τους επειδή υπήρχε πλαφόν τιμής και στην ενδοημερήσια χτυπούσαν την υπόλοιπη παραγωγή στην τιμή εκκαθάρισης αγοράς ΤΕΑ πολλαπλάκις υψηλότερη. Energypress
Ούτε καν να υποψιαζόμαστε την καταστροφή του πλανήτη λόγω της εξόρυξης των υλικών και την κατανάλωση ενέργειας για τις εξορύξεις.
Την επιβάρυνση της υγείας των υπανθρώπων που δουλεύουν στις εξορύξεις.
Το κόστος και την κατανάλωση ενέργειας για
τη μεταφορά υλικών τους.
Το κόστος και την κατανάλωση ενέργειας για την κατασκευή τους.
Το κόστος και την κατανάλωση ενέργειας για
την μεταφορά των ανεμογεννητριών.
Ότι οι επιδοτήσεις τους από ταμείο ενεργειακής μετάβασης, πράσινο, ανάκαμψης είναι δικά μας χρήματα από έμμεσους φόρους.
Την αρπαγή της γης και την καταστροφή της για την εγκατάσταση 150- 200 μέτρων α/γ καθώς και την αποδεκάτιση της ορνιθοπανίδας και των εντόμων.
Τα μικροπλαστικά που σκορπίζονται στην περιοχή καθώς και τα υδραυλικά έλαια λόγω φθοράς
Την ανυπαρξία τρόπων ανακύκλωσής τους παρά μόνον ταφής, αν αποκαθηλωθούν.
Τη μετατροπή εύφορης καλλιεργήσιμης γης σε απέραντο καθρέφτη φωτοβολταϊκών ο οποίος, όπως και οι ανεμογεννήτριες, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αλλάζει το τοπικό κλίμα σε πιο ζεστό και άνυδρο.
Να μην δει πως η Ελλάδα κατάντησε μια χώρα φτενή, στείρα, που δεν παράγει, δεν προσφέρει σχεδόν τίποτε παρά μόνον υπηρεσίες και ψυχαγωγία στους ξένους, ακόμη και το σιτάρι για το ψωμί μας από την Ουκρανία του Τσερνόμπιλ το εισάγουμε.
Να μην γυρίσει να δει την καταστροφή του πράσινου που τα ΜΜΕ δείχνουν πως είμαστε οι αυτοδιορισμένοι προστάτες και σωτήρες του, όλοι εμείς που ορίζουμε τη ζωή σας κατά πως μας συμφέρει.
Να μην γυρίσει και δει τις πόλεις του ασφάλτινα νεκροταφεία του πράσινου αφού αυτές είναι, με λεφτά από το πράσινο ταμείο, οι αναπλάσεις των πόλεων καθώς και των περιμετρικών
ρεμάτων τους.
Να μην σκεφτεί πώς γίνεται να υπερασπίζονται τη φύση αυτοί που βγάζουν κέρδη από το ρήμαγμα της. Όλοι αυτοί που διαφημίζουν την «καθαρή» τους ενέργεια στα ΜΜΕ είναι κοράκια που κοιτάνε να δούνε τι παίζει; Λιγνίτης; ΑΠΕ; φ.α;
Δεν πρέπει να σκέφτεται ο πολίτης. Θα πρέπει να πιστέψει μόνον πως η ευτυχία του είναι η κατανάλωση προϊόντων που, εννοείται, του πασάρουμε εμείς.
Δεν πρέπει να του περάσει από το μυαλό πως το άλλο πρόσωπο της ανάπτυξης είναι η καταστροφή της γης και ο αφανισμός όλης της πλάσης, πώς αλλιώς θα συνεχιστεί αυτός ο αχαλίνωτος ρυθμός της καταναλωτικής και κατασκευαστικής ανάπτυξης; Ο άνθρωπος «αναπτύσσεται» από τις σάρκες της γης.
Δεν πρέπει να αναρωτηθεί πως αν αφανιστεί η πλάση θα μείνει αυτός; Με τι εαυτό;
Νευρόσπαστο; Ζόμπι; Σε ζωή εικονικής πραγματικότητας;
Δεν πρέπει να ανησυχήσει πως, συνεχιζόμενη η ξέφρενη υλιστική ανάπτυξη που μας προωθούν σήμερα, τι φύση θα απομείνει για τις επόμενες γενιές;
Τι πρώτες ύλες; Τι νερό; Τι
οξυγόνο; Τι πράσινο; Τι πόροι;
Πώς γίνεται η καταστροφή μιας όμορφης ανθρώπινης κατασκευής να λέγεται βανδαλισμός και η καταστροφή της φύσης να λέγεται ανάπλαση και ανάπτυξη…
Πώς γίνεται να ψάχνουμε έναν αόρατο θεό και να περιφρονούμε και να παίζουμε τον Θεό στον Θεό που έχουμε σε αυτόν τον κόσμο, την φύση; Ύβρις…
Παραθέτω την αναφορά του «Νορβηγικού Ινστιτούτου για Έρευνες που αφορούν την Φύση» «Norwegian Institute for Nature Research», η οποία δείχνει ότι η διατήρηση της φύσης ακέραιας είναι σημαντική όχι μόνο για την βιοποικιλότητα, αλλά γιατί αυτή είναι που ισορροπεί το κλίμα και «πολεμά» την κλιματική αλλαγή.
«Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη η οποία έχει γίνει “βίβλος” ότι τα ΑΠΕ και ιδιαίτερα οι αιολικές βιομηχανίες ενέργειας (ανεμογεννήτριες) είναι βιώσιμη λύση έτσι ώστε να πρέπει
να θυσιάζουμε τη φύση για να σώσουμε την γη από την κλιματική αλλαγή. Όμως ο κοινός παρονομαστής που σηματοδοτεί την οικολογική κρίση είναι η απώλεια της άγριας φύσης και των οικοσυστημάτων, ο κατακερματισμός της
γης, η καταστροφή των βιοτόπων και των ειδών από την κατάχρηση ενέργειας. Δεν έχουμε το δικαίωμα.
Αντιθέτως, συνυπολογισμένων όλων των ανθρωπίνων απειλών και επεμβάσεων στη φύση, γίνεται επιτακτικό να πούμε όχι στην
ιδιαίτερα καταστροφική βιομηχανία των ΑΠΕ.
Είναι μια απάτη τεραστίου μεγέθους και πρέπει να την σταματήσουμε. «It is a scam of the highest order of magnitude. It needs to be stopped».
Το οικολογικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας συνεπάγεται πολλά περισσότερα από το αποτύπωμα του άνθρακα. Η ζωή στη Γη δεν θα σωθεί ακόμη κι αν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και οι απειλές στο παγκόσμιο κλίμα εξαφανιζόταν αύριο.
Η αειφορία είναι ψέμα. Αποδυναμώνουμε τη γη και της αφαιρούμε την ικανότητα να συντηρήσει τη ζωή πάνω της.
Θα συμβεί η συρρίκνωση και η κατάρρευση της φύσης, γιατί ο πλανήτης μας έχει έναν εχθρό, την ανάπτυξη. Απλά δίνουμε έναν άνισο αγώνα να την επιβραδύνουμε.
Μα την πιο μεγάλη ήττα μας τη φτιάχνουμε μόνοι μας, όταν λέμε «έλα μωρέ, αφού δεν νοιάζονται οι άλλοι εγώ ο ένας θα νοιαστώ;
Εγώ θα λύσω το πρόβλημα; Κάποιος άλλος θα λύσει το πρόβλημα». Ποιος είναι ο ένας και ποιος είναι ο άλλος; Ο καθένας μας είναι ταυτόχρονα ο ένας και ο άλλος.
Αρθρο της Αικατερίνης Στατηρά ( αικατερίνη στατηρά )
που δημοσιεύτηκε στον Ηπειρωτικό Αγώνα 24/11/2022
Η Αικατερίνη Στατηρά, Φυσικός και Αντιπρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων, με άρθρο της στον Ηπειρωτικό Αγώνα και το agon.gr, καταρρίπτει μύθους και αποκαλύπτει αλήθειες σχετικά με τις επιβαρυντικές για το περιβάλλον και την προστασία της φύσης συνέπειες της εγκατάστασης αιολικών πάρκων.>
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.