...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ....ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΩΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ... ΓIATI ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.... ΡΙΧΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΒΙΚΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΤΕΡΑΤΑ….ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ…ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ,ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ,ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΚΕΙ ΖΟΥΜΕ... ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ…..ΑΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ…ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ,ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ,ΤΑ ΜΠΑΖΑ…..ΚΑΙ ΟΣΟ ΝΕΡΟ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΜΑ...…Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ...ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ….ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ…..ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒH ΕΝΕΡΓΕΙΑ…ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΜΟΛΙΣ 3 ΑΤΟΜΑ…. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ ..... ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ....Οι ΑΠΕ καταστρέφουν το περιβάλλον στο όνομα της προστασίας του…….. Ακριβαίνουν το ρεύμα……. Δεσμεύουν δημόσια γη υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων…. Δεσμεύουν τους υδάτινους πόρους και τον εθνικό πλούτο…. Οι μόνες θέσεις εργασίας που προσφέρουν είναι στις χώρες παραγωγής…. Δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με αυτάρκεια ηλεκτρικό ρεύμα άρα σε καμία μείωση ρύπων δεν συμβάλλουν ……. Η επιβάρυνση είναι μόνιμη και κρατάει αιώνες…… Έχουν μικρή διάρκεια παραγωγής…… Όπου μπαίνουν οι ανεμογεννήτριες έχουμε 50% μείωση του τουρισμού….. Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΠΕ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ…..ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΝΙΚΟ ΩΦΕΛΟΣ…Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ…. ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ…..ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ…......................ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΤΟΠΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,OI ΜΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΟΥΛΟΥΝ.Ο ΝΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΘΩΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΠΤΕΡΥΓΙΟ fibreglass ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ.....Ποτέ και πουθενά τα αιολικά πάρκα δεν μείωσαν ουσιαστικά την χρήση λιγνίτη και δεν αντικατέστησαν συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.......

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ψαχνά : φιλόξενη και εντυπωσιακή πόλη


Μερικές φορές ο φίλος μου ο Χρόνος εκεί που δεν τον περιμένω εμφανίζεται ως δια μαγείας και μου κάνει ένα δώρο! Αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον Παναγιώτη τον Πριόνα - ένα άλλο καλό φίλο - τις Ρόδες και το Δρόμο με οδήγησε έξω από τη Χαλκίδα προς τη Νέα Αρτάκη και από κει λίγο μεσόγεια προς τη πεδιάδα των Μεσσαπείων στην όμορφη και προκομμένη κωμόπολη τα Ψαχνά. Ένα εντυπωσιακό κτήριο στη είσοδό του το Δημαρχείο με …είδε καθώς περνούσα και μου έγνεψε να πω μια καλημέρα στον παρακείμενο Μεσσάπειο χείμαρρο λες και ήξερε ότι και τα ποτάμια ακόμα είναι φίλοι μου! Δεν δυσκολεύτηκα να βρεθώ στη κεντρική πλατεία της κωμόπολης και να βρω παραδίπλα ένα απόμερο ήσυχο σημείο και να παρκάρω τις Ρόδες ! Τα Ψαχνά λοιπόν θυμίζουν μία σφήνα του Τώρα στο Παρελθόν ή το αντίστροφο μια σφήνα της Παράδοσης στο Σήμερα ! Ώριμα χαμηλά οικήματα που στέγαζαν καταστήματα ή οικίες σε απόλυτη τάξη και καθαριότητα, αμέριμνοι και ήρεμοι καθημερινοί άνθρωποι στα υπαίθρια καφενεία, αναπαλαιωμένες οικίες – μουσεία, περιποιημένες πλατείες, εκκλησίες, λιγοσύχναστοι δρόμοι, αυλές με λουλούδια και ότι δημοσίου ενδιαφέροντος στοιχείο χρειάζεται σε ένα κάτοικο να είναι νηφάλιος και να ζει όμορφα. Οι πρώτες εντυπώσεις λοιπόν πολύ ευχάριστες ! Μετά ήρθε η Θέρμη της Υποδοχής! Σαν σε μια άλλη εποχή που κάναμε να δούμε συγγενείς σε άλλα χωριά πολύ καιρό και μας υποδέχονταν πολύ ζεστά και ανθρώπινα έτσι ένιωσα που είδα το Πάνο τη Ιωάννα και τον ΕπίΚουΡο! Οι ερωτήσεις μου πέσαν βροχή για τα Ψαχνά και την ιστορία τους και οι απαντήσεις - πληροφορίες ικανοποίησαν τον Χρόνο μου και χρωμάτισαν τις Στιγμές. Η Κυρία ΜεΡόπη (*) ανέλαβε την γαστριμαργική υποστήριξη της εμπνεφθείσης και συναθροισθείσης εκείνη τη Στιγμή παρέας (Πάνος, ΕπίΚουρος, Ιωάννα, Γιάννης, Μάριος, Χρίστος) !



Πάμε λοιπόν : Ο Χρόνος το 1909 απέκτησε τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και είδε στις μέρες μας γύρω της να συντροφεύεται από μια υπέροχη πλατεία, με λαογραφικό μουσείο και βιβλιοθήκη σε αναπαλαιωμένα και δωρηθέντα από πανεπιστημιακό (**) πανέμορφα κτίρια. Η εκκλησία Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι τρίκλητη Βασιλική, με κίονες στο εσωτερικό Κορινθιακού Ρυθμού. Απέναντί της ένα παλιό Χάνι – Ξενοδοχείο «ΕΡΜΗΣ», εμπορικό κατάστημα τώρα, προσεύχεται για την εύρεση ενός ευεργέτη που θα του ξαναδώσει ίσως ζωή. Το άγαλμα της Νίκης ποζάρει φιλάρεσκα στο κέντρο της πλατείας και ο Χρόνος το φωτογραφίζει. Ο Δημιουργός του Ψαχνιώτης Αντώνης Καραχάλιος έχει φιλοτεχνήσει και τα αγάλματα των αγαπημένων Σκαρίμπα και Σκαλκώτα στην Χαλκίδα ! Α! τι συγκινητική και μοναδική είναι η ιστορία της πελαργοφωλιάς που βρίσκεται στο καμπαναριό του Αγίου Νικολάου της Μητρόπολης των Ψαχνών ! Οχτώ (8) χρόνια κάτοικός της υπήρξε ένα ζευγάρι πελαργών που ερχόταν κάθε Μεγάλη Πέμπτη και έφευγε τέλος καλοκαιριού ! Πόσους φίλους είχαν αποκτήσει στην περιοχή. Όλους τους αγαπούσαν και τους γνώριζαν με τα μικρά τους ονόματα (!) (χί χί χί). Ο Επίκουρος ήταν ο πιο αγαπημένος τους ! Οι ρίζες των Ψαχνών χάνονται βαθειά στο χώμα του Χρόνου και ο Χρόνος θυμάται ότι υπήρχαν από την Νεολιθική εποχή. Αποδείξεις, διάσπαρτα θραύσματα, τάφοι, στη γύρω περιοχή και τα ίχνη από ένα οχυρό στη θέση Καστράκι. Τα παιδιά των Ψαχνών όπως ο ήρωας της Επανάστασης του '21 Αγγελής Γοβιός έδωσε τη ζωή του για την λευτεριά στη μάχη της Καστέλας στα Βρυσσάκια. Το ούζο έρεε άφθονο στα ποτήρια, και παρήγαγε ευθυμία και τα προσφυγάκια ευεξία και ο Χρόνος απολάμβανε τις Στιγμές του μέχρι που διάλεξε Μία για να με πείσει, με δυσκολία όμως, να πάρουμε τις Ρόδες και το Δρόμο της επιστροφής… Σημ. 1: (*) Μερόπη = Γκαρσόνα ουζάδικου Με Μεγάλη Ροπή στην αυτοματοποιημένη αλλά ανθρώπινη εξυπηρέτηση ! Σημ. 2:Ευχαριστώ για την ευγενική χορηγία των ιστορικών κά πληροφοριών του Πάνου Πριόνα και του μοναδικού ΕπίΚουρου!

Οι φωτογραφίες είναι του Χρήστου Ρουμελιώτη.


Ευχαριστούμε πολύ τον κο Χρήστο Ρουμελιώτη για το αφιέρωμά του αυτό στο ιστολόγιό του roumeliotis.blogspot.com
μεσω EYBOIA LOGOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.