ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Στο Μέγαρο Μουσικής Τα ΛΑΧΑΝΑ και ΧΑΧΑΝΑ του Τάσου Ιωαννίδη.Χαρούμενες παιδικές φωνές πλημμύρισαν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στη μοναδική παράσταση Λάχανα και χάχανα, που ετοίμασαν ο Τάσος Ιωαννίδης, τρεις παιδικές χορωδίες και οι καλεσμένοι τους! Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα του συνθέτη Τάσου Ιωαννίδη λίγα χρόνια πριν, να μελοποιήσει τα στιχουργήματα του βιβλίου της πρώτης δημοτικού, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τη μικρή του κόρη, Ερμιόνη, να τα αποστηθίσει ευκολότερα (για ν’ ακριβολογούμε, όλα ξεκίνησαν από την Ερμιόνη!). Έτσι γεννήθηκε το πρώτο CD ΛΑΧΑΝΑ + ΧΑΧΑΝΑ - 24 τραγούδια από το βιβλίο γλώσσας της Α’ Δημοτικού με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη, του Ευγένιου Σπαθάρη και του Ηλία Μαμαλάκη, που έμελλε να το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και να γίνει ο πιο διασκεδαστικός τρόπος για να μάθουν το μάθημά τους τα πρωτάκια!

Σαν να μην έφτανε αυτό, άλλη μια καταπληκτική ιδέα ήρθε και σφηνώθηκε στο μυαλό του ευφάνταστου μπαμπά: αφού το σχέδιο πέτυχε στα γράμματα, γιατί να μην πετύχει και στους αριθμούς; Έτσι, με τη συνεργασία της Παυλίνας Παμπούδη στους στίχους και τη συμμετοχή της Ελένης Βιτάλη και της Γλυκερίας, έκανε την προπαίδεια τραγούδια! Ναι, ναι, όπως το ακούτε! Αυτό το δεύτερο CD κυκλοφόρησε με τίτλο ΧΑΧΑΝΑ x ΛΑΧΑΝΑ - Η προπαίδεια σε τραγούδια και γνώρισε ανάλογη επιτυχία. Και για να μη μείνουν παραπονεμένα τα μικρότερα παιδιά, σύντομα ακολούθησε το τρίτο CD ΛΑΧΑΝΑ + ΧΑΧΑΝΑ - Εδώ νηπιαγωγείο! με τραγούδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας, σε στίχους και πάλι της Παυλίνας Παμπούδη και με τη συμμετοχή της Φωτεινής Δάρρα, του Παντελή Θαλασσινού και της χορωδίας Σπύρου Λάμπρου. Με υλικό τα τραγούδια αυτών των άλμπουμ -τραγούδια έξυπνα, γλυκά, αστεία, που πέρα από την εκπαιδευτική τους χρησιμότητα είναι και πολύ διασκεδαστικά- ο Τάσος Ιωαννίδης την Πέμπτη 9 Ιουνίου παρουσίασε μια πολύ ξεχωριστή παράσταση! Με εκλεκτούς καλεσμένους τη Φωτεινή Δάρρα, τον Παντελή Θαλασσινό και τον Ηλία Μαμαλάκη και μαζί με την Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου, την Παιδική Χορωδία Animus Λαυρίου και την Παιδική Χορωδία 3ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα και σολίστ τα παιδιά: Ερμιόνη Ιωαννίδου, Αλκμήνη Μπασακάρου, Άνθια Παπαδοπούλου, Βασίλη Χειλά, Αναστασία Χρυσανθακοπούλου, Αντωνία Μαθιουλάκη και Μάγδα Βιτουλαδίτου, προσφέροντας στο κοινό, που είχε κατακλύσει το Μέγαρο, μια βραδιά ανεπανάληπτη

Αρκετοί φίλοι του Τάσου κατέβηκαν από τη Στενή στο Μέγαρο Μουσικής για να απολαύσουν την καταπληκτική αυτή εκδήλωση και να τι μας είπε ο Αποστόλης Σιμιτζής, που ήταν ένας απ΄ αυτούς.

Συγχαρητήρια από καρδιάς!!!!

Συγχαρητήρια, μπράβο Τάσο γι αυτή την καταπληκτική δουλειά που παρουσίασες στο Μέγαρο Μουσικής. Έτσι αντέδρασα μόλις είδα τον φίλο μας Τάσο Ιωαννίδη, αντίδραση καρδιάς γεμάτη αλήθεια και ειλικρινέστατη αναγνώριση απέναντι σε μια συναυλία του Τάσου στο Μέγαρο, που τον κατατάσσει αυτόματα σ΄ ΄έναν κορυφαίο Μουσικοσυνθέτη στον Ελληνικό χώρο και μοναδικό σ΄ ένα κοινό (παιδιά – νήπια) τα οποία προσέγγισε με τη μουσική του, μ΄ έναν ανεπανάληπτο τρόπο.

Έτσι λοιπόν, την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα είδαμε κι ακούσαμε ζωντανά την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ με 50περίπου μουσικούς και κάποιους άλλους κορυφαίους επώνυμους έλληνες καλλιτέχνες που αναφέρονται παραπάνω, καθώς και μία παιδική χορωδία 110 παιδιών, να αποδίδουν τα ΛΑΧΑΝΑ και ΧΑΧΑΝΑ μ΄ έναν τέτοιο τρόπο όπου η κλασσική μουσική, η μοντέρνα μουσική και η παραδοσιακή μερικές φορές αλληλοδιαπλέκονταν επάνω και μέσα στις μελωδικές συνθέσεις του Τάσου Ιωαννίδη καταφέρνοντας να διεγείρουν την παιδική ψυχή, να την συνεπάρουν, να την διευρύνουν, να την φαντασιώσουν και να την μεταφέρουν στο μαγικό κόσμο της μουσικής μ΄ έναν ιδιαίτερα μοναδικό και απολαυστικό τρόπο, με μια ποιότητα που αιφνιδίασε τους πάντες. Μια ποιότητα που σ΄ αυτή την εποχή της κρίσης και της φτήνιας σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, πνευματικό, πολιτιστικό, να λειτουργεί ευεργετικά, διασταλτικά, ανυψωτικά στις παιδικές καρδιές που είναι η ζωντανή ελπίδα της Ελλάδας μας και που η γενιά μας κληροδότησε σ΄ αυτά δυσβάσταχτα βάρη.

Για πρώτη φορά κάποιος μουσικοσυνθέτης επιχείρησε να προσφέρει εκπληκτικής ποιότητας μουσική για παιδιά και νήπια και το πέτυχε πλήρως.

Ο Θεός να σ΄ έχει καλά φίλε Τάσο. Πάντα να δημιουργείς, πάντα να μας προσφέρεις μουσικές που προάγουν τον ενεργητικό και ζωντανό πολιτισμό.

Είθε ο Θεός να σώσει την Ελλάδα μας
Την Τρίτη 11 του μηνός συνεδριάζει το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Παρακαλείσθε να προσέλθετε σε δημόσια τακτική συ νεδρίαση του ∆ημοτικού Συμβουλίου του ∆ήμου ∆ιρφύων – Μεσσαπίων, που θα...