ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Συνέντευξη του Μπουροδήμου στο Σερβιτόρο


http://www.servitoros.gr/


Ο Δήμαρχος Διρφύων, κ. Μπουροδήμος Ιωάννης γνωστοποίησε πολύ νωρίς την πρόθεσή του να διεκδικήσει το νέο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και ήδη έχει ξεκινήσει την προσπάθεια συγκρότησης του ψηφοδελτίου, εκτιμώντας ότι ο πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τους γνώστες των θεμάτων της αυτοδιοίκησης και των τοπικών προβλημάτων και εκείνους, που έχουν όραμα για την ανάπτυξη της περιοχής. Πιστεύοντας, ότι μόνο ένα μικρό μέρος του εκλογικού σώματος επηρεάζεται από τις αποφάσεις των κομμάτων, συμμετέχει στον προεκλογικό αγώνα, έχοντας συνεργάτες "ανθρώπους ανεξάρτητους, που καθοδηγούνται μόνο από τα τοπικά προβλήματα". Μιλώντας στο 'Σερβιτόρο της Εύβοιας' ο κ. Μπουροδήμος, επιχειρώντας έναν προσωπικό απολογισμό, αναφέρεται στο έργο που έχει επιτελέσει στο Δήμο Διρφύων, στο τι δεν πρόλαβε να υλοποιήσει, στα προβλήματα, που θα αντιμετωπίσουν με βάση τα νέα δεδομένα του 'Καλλικράτη, καθώς και στις προτεραιότητες που θέτει.
Ποια εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και κυρίως στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις του σχεδίου "Καλλικράτης".Έμπειροι, γνώστες των θεμάτων της αυτοδιοίκησης, γνώστες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ολόκληρη η περιοχή, να πιστεύουν στη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους και κυρίως να διαθέτουν όραμα για την ανάπτυξη της περιοχής, το οποίο να είναι σε θέση να υλοποιήσουν.Τα "χρίσματα" των κομμάτων σε υποψηφίους κατευθύνουν την ψήφο των πολιτών;Μόνο μικρό μέρος του εκλογικού σώματος πιστεύω ότι επηρεάζεται από τις αποφάσεις των κομμάτων. Κυρίως πιστεύω ότι οι πολίτες επηρεάζονται από τα πρόσωπα που συμμετέχουν στα αυτοδιοικητικά σχήματα και τις δυνατότητές τους.Σε περίπτωση που έχουμε δεύτερο γύρο εκλογών είναι ανοιχτό από την πλευρά σας το ενδεχόμενο συνεργασίας;Στόχος μας είναι η νίκη του συνδυασμού μας από τον πρώτο γύρο. Αν αυτό δεν συμβεί βεβαίως και θα συνεργαστούμε με ανθρώπους που έχουν παραπλήσιες με μας προτάσειςΧαρακτηριστικό αυτής της προεκλογικής περιόδου είναι η συνεχής αναφορά σε ανεξάρτητες Αυτοδιοικητικές κινήσεις. Πως το σχολιάζετε;Οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις που πιστεύουν στην αυτοδιοίκηση απαρτίζονται από ανθρώπους ανεξαρτήτους, που καθοδηγούνται μόνο από τα τοπικά προβλήματα και βεβαίως αυτό είναι άκρως θετικόΠοιος είναι ο απολογισμός του έργου σας και τι δεν προλάβατε να ολοκληρώσετε;Ο απολογισμός του έργου μας είναι άκρως θετικός. Βεβαίως δεν έγιναν όλα όπως π.χ η ίδρυση τουριστικού κέντρου για τουρισμό τεσσάρων εποχών, το οποίο προωθούμε στη Δίρφυ και κάποιες οδικές υποδομές τις οποίες σχεδιάζουμε για τη νέα δημοτική περίοδο.Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα, που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν στο νέο δήμο;* α. Η οργάνωση του νέου Δήμου με άπλωμα των υπηρεσιών του για άμεση εξυπηρέτηση του δημότη στον τόπο κατοικίας του.

* β. Η επίλυση του σημαντικότερου προβλήματος της ύδρευσης στα όρια του πρώην Δήμου Μεσσαπίων

* γ. Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχήςΠοιες οι προτεραιότητές σας σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, ποια είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα και ποιες οι ενέργειές σας για την επίλυσή τους;* α. Η Διακοπή των πηγών ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, όπως αυτές προσδιορίζονται από επιστημονικές μελέτες.

* β. Η απορρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα στις περιοχές, όπου παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις σε εξασθενές χρώμιο, νιτρικά, κλπ ρυπαντικά φορτία

* γ. Η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων

* δ. Η διαχείριση των λυμάτων με κατασκευή βιολογικού καθαρισμού και δικτύων

* ε. Η περιβαλλοντική διαχείριση των μεταλλείων της περιοχής, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία

* στ. Η καθιέρωση της αρχής "Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ"', μέσα από Τοπικές Κανονιστικές Αποφάσεις8. Ποιες θα είναι οι τρεις πρώτες κινήσεις σας για τη βελτίωση της καθημερινότητας;* α. Η απαλλαγή των κατοίκων της Μεσσαπίας, ιδιαίτερα στα Ψαχνά, στην Καστέλλα, στο Κοντοδεσπότι και στη Νεροτριβιά, να χρησιμοποιούν νερό δηλητήριο από το δίκτυο ύδρευσης.

* β. Η οργάνωση και λειτουργία νέων μονάδων διοίκησης (ΚΕΠ) σε κομβικά σημεία του νέου Δήμου για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.

* γ. Η προώθηση των μεγάλων αλλαγών στο οδικό δίκτυο που οδηγεί στην περιοχή, εντός αυτής και στο εσωτερικό των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων.Υπάρχει σχεδιασμός για να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία, διαδίκτυο, στις υπηρεσίες του δήμου με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών;Υπάρχει σχεδιασμός, ο οποίος στη Δίρφυ είναι αρκετά προωθημένος, αφού ήδη λειτουργεί σε μεγάλο τμήμα του Δήμου, δίκτυο δωρεάν πρόσβασης στο Iντερνετ μέσω ασύρματου δικτύου.Επαρκεί το στελεχιακό δυναμικό των δήμων που συνενώνονται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες απρόσκοπτης λειτουργίας του νέου δήμου;Στο νέο Δήμο υπάρχει έμπειρο στελεχιακό δυναμικό, το οποίο όμως πρέπει να εμπλουτιστεί για να αναπτυχθούν οι νέες υπηρεσίες που έρχονται στους δήμους σύμφωνα με το σχέδιο ''ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ'' (πολεοδομία, πρόνοια κλπ).Ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση των δήμων που συνενώνονται; Γνωρίζετε εάν υπάρχει έλλειμμα και σε τι ποσό ανέρχεται;Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Διρφύων είναι πολύ καλή

Δεν υπάρχει έλλειμμα και τα τοκοχρεωλύσια ανέρχονται περίπου στο 5% των τακτικών εσόδων. Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι τα ίδια στον έτερο Δήμο Μεσσαπίων.Η αναπτυξιακή προοπτική προϋποθέτει και πόρους. Με ποιο τρόπο θα εισρεύσουν έσοδα στο ταμείο του δήμου;Πέραν των τακτικών πόρων, το βάρος μας θα πέσει στην αξιοποίηση όλων των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Αυτός είναι ο βασικός κουμπαράς για άντληση πόρων για το νέο Δήμο.Υπάρχουν δυνατότητες να συμβάλλει ο δήμος στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας;Η αξιοποίηση της εκπαιδευτικής μονάδος των ΤΕΙ και η σύνδεσή της με την τοπική οικονομία, με παράλληλη προώθηση της χωροταξικής οργάνωσης των λειτουργιών του νέου Δήμου, θα συμβάλλει στη μείωση του επιπέδου της ανεργίας που καλπάζει την τελευταία περίοδο.Σήμερα συνεχώς γίνονται συζητήσεις για το πως θα βγει η Εύβοια από το αδιέξοδο και το τέλμα στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Ποιο είναι υπό τις παρούσες συνθήκες το ζητούμενο για να οδηγηθεί ο δήμος τον οποίο διεκδικείτε στην ανάπτυξη και σε ποιους τομείς;Αμεσα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ποιότητας των υδάτων με άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Το ανωτέρω πρόβλημα συνδέεται άμεσα και με την ανάπτυξη του τουρισμού και με την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων αλλά κυρίως με την ίδια την υγεία των κατοίκων. Η σύνδεση του Δήμου με το ΤΕΙ και η προώθηση κινήτρων έτσι ώστε το ΤΕΙ να παράγει για την περιοχή, είναι στις προτεραιότητές μας.

Βεβαίως τίποτα δεν γίνεται χωρίς την βελτίωση του οδικού δικτύου, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι αμέτρητες ομορφιές που υπάρχουν τόσο στον παραλιακό όσο και στον ορεινό χώρο.Ο τουρισμός είναι ένα κεφάλαιο που έχει μείνει αναξιοποίητο σε μεγάλο βαθμό στην Εύβοια. τι προτίθεστε να πράξετε στο δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νέες ευκαιρίες και να γίνει άνοιγμα σε αγορές του εξωτερικού.Η προώθηση του κέντρου για τουρισμό 4 εποχών στη Δίρφυ, η αξιοποίηση των παραλιών μας στον ευβοϊκό και στο Αιγαίο, η αξιοποίηση των ιστορικών - θρησκευτικών μνημείων και η σύνδεσή τους σε δίκτυο επισκέψιμων χώρων, η προώθηση δημιουργίας πολιτιστικών υποδομών και ανταλλαγών, η βελτίωση και αξιοποίηση των αθλητικών υποδομών, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας.Πως θα πείσετε τον απλό πολίτη, που καθημερινά βιώνει τις συνέπειες της κρίσης όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και των αξιών, που κατακρίνει το πολιτικό σύστημα, να σας εμπιστευθεί. Γιατί τώρα να δεχτεί, ότι κάποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν.Το έργο που έχουμε επιτελέσει τα προηγούμενα χρόνια, με όλες τις κυβερνήσεις, αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και η εγγύηση για να μας εμπιστευτούν οι πολίτες, γιατί ειλικρινά έχουμε αποδείξει ότι δεν θέλουμε απλά αλλά μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας.

ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ 2018