...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ....ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΩΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ... ΓIATI ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.... ΡΙΧΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΒΙΚΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΤΕΡΑΤΑ….ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ…ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ,ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ,ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΚΕΙ ΖΟΥΜΕ... ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ…..ΑΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ…ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ,ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ,ΤΑ ΜΠΑΖΑ…..ΚΑΙ ΟΣΟ ΝΕΡΟ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΜΑ...…Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ...ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ….ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ…..ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒH ΕΝΕΡΓΕΙΑ…ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΜΟΛΙΣ 3 ΑΤΟΜΑ…. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ ..... ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ....Οι ΑΠΕ καταστρέφουν το περιβάλλον στο όνομα της προστασίας του…….. Ακριβαίνουν το ρεύμα……. Δεσμεύουν δημόσια γη υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων…. Δεσμεύουν τους υδάτινους πόρους και τον εθνικό πλούτο…. Οι μόνες θέσεις εργασίας που προσφέρουν είναι στις χώρες παραγωγής…. Δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με αυτάρκεια ηλεκτρικό ρεύμα άρα σε καμία μείωση ρύπων δεν συμβάλλουν ……. Η επιβάρυνση είναι μόνιμη και κρατάει αιώνες…… Έχουν μικρή διάρκεια παραγωγής…… Όπου μπαίνουν οι ανεμογεννήτριες έχουμε 50% μείωση του τουρισμού….. Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΠΕ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ…..ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΝΙΚΟ ΩΦΕΛΟΣ…Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ…. ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ…..ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ…......................ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΤΟΠΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,OI ΜΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΟΥΛΟΥΝ.Ο ΝΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΘΩΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΠΤΕΡΥΓΙΟ fibreglass ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ.....Ποτέ και πουθενά τα αιολικά πάρκα δεν μείωσαν ουσιαστικά την χρήση λιγνίτη και δεν αντικατέστησαν συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.......

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Επαγγέλματα και επιχειρήσεις που λειτούργησαν στην Κάτω Στενή, προπολεμικά

Του Γιάννη Γιαννούκου
Ο Καλαμάρας Δημήτριος, διατηρούσε μπακάλικο και καφενείο, ενώ στο ίδιο μέρος είχε παράλληλα και ραφτάδικο (έραβε πατατούκες, πανωβράκια και άλλα ρούχα της εποχής).
Την ίδια δουλειά συνέχισε και ο γιος του Χαράλαμπος. Ο Χαράλαμπος επίσης, ασκούσε και το επάγγελμα του πεταλωτή.
Στο ίδιο μέρος μέχρι πριν λίγο καιρό λειτουργούσε καφενείο, ιδιοκτησίας του εγγονού του Δημητρίου Καλαμαρά.
Ράφτης (φραγκοράφτης) ήταν και ο Ντούρμας Νικόλαος του Αναστασίου, στο κτίριο που σήμερα είναι ιδιοκτησία Παύλου Γιαλού.
Σ.Ε. Φραγκοράφτες αποκαλούσαν αυτούς που έραβαν κοστούμια, παντελόνια κ.λ.π.. Όχι δηλαδή πατατούκες, πανωβράκια κ.α.. Η ονομασία προήλθε, γιατί αυτά τα ρούχα τα φορούσαν οι ευρωπαίοι (Φράγκοι).
Η Αθηνά Κοντούλα διατηρούσε καφενείο και στον ίδιο χώρο, ο σύζυγος της Κωνσταντίνος Γιαμάς, είχε τσαγκαράδικο. Σήμερα είναι ιδιοκτησία Παναγιώτας Γιαμά-Βλάχου.

Εκεί που σήμερα είναι ιδιοκτησία Αθανασίου Βλάχου (δίπλα στου Κοντούλα), διατηρούσε καφενείο και τσαγκαράδικο ο Γεώργιος Βλάχος ή Φορτούνας.
Στο ίδιο κτίριο, όταν έφυγε ο Φορτούνας άνοιξε μαραγκούδικο ο Ταξιάρχης Μυλωνάς.
Μαραγκούδικο είχε και ο Λουπάκης Δημήτριος, εκεί που σήμερα είναι ιδιοκτησία Αντωνίου Κρητικού.
Ο Μιχάλης Κατσανάς και ο αδελφός του Λάμπρος, είχαν τενεκετζίδικο (λυχνάρια, φανάρια, ροϊά, δοχεία για ρετσίνι κ.α.). Παράλληλα είχαν καφενείο και μπακάλικο. Σήμερα το κτίριο είναι ιδιοκτησία του Αναστάσιου Γιαννούκου(Σκάσα).
Πλεκτομηχανή που έπλεκε φανέλες είχε η Αθηνά Αγα. Το κτίριο είναι ιδιοκτησία του Γιώργου (αδελφός Αθηνάς) και του Δημητρίου (γιος Αθηνάς).
Ο Κατσαρής Δημήτριος ήταν σιδεράς. Έφτιαχνε υνιά, τσαπιά, τσεκούρια κ.α.. Το κτίριο είναι ιδιοκτησία της Μαρίκας Θεοδώρου.
Ο Σουλτάνης Βασίλειος (Βασλαράς) είχε καφενείο. Το κτίριο είναι ιδιοκτησία του γιου του Χαράλαμπου Σουλτάνη. Δίπλα δε από το καφενείο, προς το ποτάμι, είχε και ασβεστοκάμινο.
Ο Ευάγγελος και ο Απόστολος Κυράνας, διατηρούσαν καφενείο, μπακάλικο και τσαγκαράδικο. Εκεί που σήμερα είναι ιδιοκτησία Αθανασίου Κυράνα (Κανάρη).
Ο Ντούρμας Αναστάσιος (Μαγκούτας) είχε καφενείο. Ο γιος του Σπύρος είχε ραφείο και ο άλλος γιος του ο Γρηγόρης είχε τσαγκαράδικο. Το κτίριο σήμερα είναι ιδιοκτησία της Βενετσιάνος (Τσάνας) Ντούρμα (σύζυγος Γρηγόρη Ντούρμα).
Η Καλαμαρά Ελένη του Χρήστου ήταν ράφτρα. Έραβε υφαντά, φουστάνια, μπόλκες κ.α.. Ιδιοκτησία του κτιρίου σήμερα, Παναγιώτας Καλαμαρά (αδελφής).
Καφενείο και κουρείο διατηρούσε ο Αναστάσιος Βλάχος. Ιδιοκτησία σήμερα, Νικολάου Γιαλού του Ταξιάρχη.
Ο Αθανάσιος Αγγελάκης, έκανε εμπόριο, συγκεντρώνοντας από τους κατοίκους καρπούς, λάδια, αυγά, τομάρια (δέρματα) και τα πουλούσε στη Χαλκίδα και αλλού. Οι κόρη του Μαρία είχε πλεκτομηχανή και η άλλη του κόρη Στέλλα ήταν μοδίστρα. Ιδιοκτησία Χριστίνας και Νάνσυ Αγγελάκη.
Ο Δημήτρης Ντούρμας (Μαντάς) είχε κάνει το επάγγελμα του στιλβωτή (λούστρος), για δύο-τρία χρόνια, όταν ήταν περίπου 15 ετών και γυρνούσε με το κασελάκι του στη Στενή αλλά και στα πανηγύρια της περιοχής. Σκοπός του ήταν να εξοικονομήσει τα έξοδα για το σχολείο.
Καφενείο είχε και ο Μωραΐτης (δεν γνωρίζουμε το μικρό του όνομα) και κατά πάσαν πιθανότητα ήταν το πρώτο καφενείο που λειτούργησε στην Κάτω Στενή. Η ύπαρξη του ονόματος Μοραΐτη στην Κάτω Στενή ίσως μπορεί να επιβεβαιωθεί και από την τοποθεσία «στου Μοραΐτη» που βρίσκεται μεταξύ Βούνων και Παλιάλωνα. Αλλοι λένε ότι το όνομα Μοραΐτης δεν ήταν το κανονικό, αλλά τον φώναζαν έτσι επειδή καταγόταν από την Πελοπόννησο. Υπήρχε και ένα καμίνι (το καμίνι του Μοραΐτη) στην Κάτω Στενή, δίπλα από το σπίτι του Θανάση Μάκρη.
Η Σωτήρω Κυράνα-Γιαμά είχε πλεκτομηχανή.
Πλεκτομηχανή είχε και η Παρασκευή Μπεληγιάννη (Κολοτόπη), εκεί που σήμερα είναι ιδιοκτησία Μαρίας Γαγαλή.
Ο Σιμιτζής Δημήτριος (Τακουνάκιας) διατηρούσε τσαγκαράδικο, εκεί που σήμερα βρίσκεται το σπίτι των κληρονόμων Αγγελή Καμαριώτη (Αγγελέτου).
Ο Παύλος Γιαλός ήταν Σαμαράς. Το σαμαράδικο το είχε εκεί που σήμερα είναι το σπίτι του αδελφού του Γεωργίου Γιαλού.
Πεταλωτής ήταν ο Κρητικός Νικόλαος (Βασιλιάς).
Ο Ντουμάνης Κωνσταντίνος (Κατσαμπέκης), είχε κουρείο, εκεί που σήμερα είναι το σπίτι του γιου του, Αθανασίου Ντουμάνη.
Ο Χαράλαμπος Κυράνας (Χαραλαμάκης) διατηρούσε μπακάλικο και καφενείο. Στον ίδιο χώρο συνέχισε ο γιος του Ιωάννης την ίδια δουλειά, ενώ ο άλλος γιος, ο Δημήτρης είχε στο ίδιο μέρος ραφτάδικο (Φραγκοράφτης). Σήμερα στον ίδιο χώρο λειτουργεί Σούπερ-Μάρκετ υπό τη διεύθυνση του εγγονού του Κώστα Κυράνα. Επίσης ο Χαράλαμπος Κυράνας διέθετε αυτοκίνητο για την μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών.
Αυτοκίνητα επίσης διέθεταν για λίγο χρονικό διάστημα και οι Ιωάννης Καλαμάρας με τον Ταξιάρχη Γιαλό, συνεταιρικά, καθώς και ο Ευάγγελος Λέων. Η συγκοινωνία τότε με την Χαλκίδα, γινόταν μέσω Βούνων, Γιδών, Πωλητήρας και Πέι.
Τα αδέλφια, Αθανάσιος Βλάχος, Κωνσταντίνος Βλάχος και Δημήτριος Βλάχος (Ζορμπαλήδες) είχαν καμίνι και έφτιαχναν κανάτια, εκεί που σήμερα είναι ιδιοκτησία Ιωάννη Βλάχου.
Ο Γιαννούκος Ιωάννης (Γιαννακίτσας) είχε κάρο και έκανε μεταφορές από Χαλκίδα, εφοδιάζοντας τα μαγαζιά, αλλά και εκτελώντας διάφορες άλλες υπηρεσίες. Τότε με το κάρο η απόσταση ήταν 6 περίπου ώρες.
Αφήσαμε για μια επόμενη φορά τα επαγγέλματα των Μυλωνάδων, τα λιοτρίβια, τους χτίστες και άλλους.
Σίγουρα όμως και απ' τα επαγγέλματα που αναφέρουμε, μας λείπουν πολλά. Γι' αυτό βοηθήστε μας και σεις οι αναγνώστες από την Κάτω Στενή, δίνοντας μας πληροφορίες, ώστε να επανέλθουμε.

Διρφυακά Νέα
Απρίλιος 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.