(11.30 -14.30μ.μ.)
Οργάνωση: Πολιτιστικός σύλλογος ΔΥΣΤΟΥ
Όλοι γνωρίζουμε τη σπουδαιότητα της βιοποικιλότητας στις λειτουργίες της φύσης κ της ζωής. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση να διατηρήσουμε όλοι μαζί, τα δώρα που μας άφησαν οι πρόγονοί μας.
Όπως είναι γνωστό, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ο κόσμος γυρίζει στις ρίζες του και ξαναρχίζει να καλλιεργεί, είτε για καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες, είτε επιχειρηματικά.
Επομένως είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να ψάξουμε να βρούμε τις ντόπιες ποικιλίες, να τις διατηρήσουμε και να τις παραδώσουμε στα παιδιά μας.
· Όσοι έχουν σπόρους από ντόπιες ποικιλίες να τις συσκευάσουν σε μικρά χάρτινα σακουλάκια που θα αναγράφουν :
- Την ποικιλία
- Περιοχή καλλιέργειας (ή και προέλευσης εφόσον είναι γνωστή)
- Όνομα καλλιεργητή
· Να δοθούν σε όσους το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, ψυχανθών, κλπ
· Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες, εμπειρίες
· Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους
· Να γίνουν οι ανταλλαγές ελεύθερα χωρίς χρήματα
· Ο σύλλογος θα φροντίσει να μοιράσει μερικές εκατοντάδες φακελάκια με σπόρους που θα προμηθευτούμε
Θα οργανωθεί Buffet γνωριμίας, με τη δική σας συμμετοχή, από εδέσματα που μπορείτε να φέρετε, όπως κρασί, τσίπουρο, ψωμί, τυρί, ελιές και στεγνά φαγητά, κλπ
Παρακάτω αναφέρουμε τους σπόρους που μπορείτε να φέρετε:
Λαχανικά:
- Τομάτα ανοιξιάτικη
- Ποικιλίες τομάτας για λιαστή
- τοματάκι
- φασόλια
- φασόλια (μαυρομάτικα)
- φασόλια (άλλες ποικιλίες)
- σπανάκι
- μελιτζάνα
- αγγούρι
- καρπούζι
- πεπόνι
- πατάτες (Μάρτιο – Απρίλιο 1η )
- πατάτες (Ιούνιο-Ιούλιο 2η )
- Μπάμιες
- Κολοκύθες
- Κολοκυθάκια
- πιπεριά
- κρεμμύδια (κοκκάρι για φύτευση Ιανουάριο Φεβρουάριο για ξερό κρεμμύδι)
- κρεμμύδια (κοκκάρι για φύτευση Οκτώβριο Νοέμβριο για φρέσκο κρεμμύδι)
- σκόρδα
- άνηθος
- μάραθος
- μαϊντανός
- ρόκα (Αύγουστος-Σεπτέμβριος- Οκτώβρης άνοιξη σποριάζει γρήγορα)
- βλίτο (χειμερινά)
- μαρούλι (σπορά φθινόπωρο-άνοιξη)
- αντίδι
- ραδίκι
- καρότο (χειμώνα)
- σέσκουλα (Φεβρουάριος)
- σέλινο (άνοιξη-καλοκαίρι- φθινόπωρο)
- λάχανο (Απρίλιο – Μάιο)
- κουνουπίδι (Απρίλιο – Μάιο)
- πράσο (Μάρτιο-Απρίλιο)
- σπανάκι (Μάρτιος ή Σεπτέμβριος)
- παντζάρι
Ψυχανθή:
- μπιζέλια ή αρακάς (φθινόπωρο ή Φεβρουάριο)
- φάβα
- κουκιά (φθινόπωρο)
- φασόλια (άνοιξη)
- φασόλια «χαρόζια» Ευβοίας
- ρεβίθια για ανθρώπινη κατανάλωση (Φεβρουάριος)
- ρεβίθια για κτηνοτροφή (Φεβρουάριος) – Μεγάλης Οικονομικής αξίας για την κτηνοτροφία
- λαθούρι βρώσιμο (Φεβρουάριος)
- λαθούρι κτηνοτροφικό (Φεβρουάριος)
- φακή (Φεβρουάριος)
- σπέρματα μηδικής
- σπέρματα τριφυλλιού
- Φιστίκι αράπικο (αραχίδα)
- λοιπά βρώσιμα και κτηνοτροφικά όσπρια (ή χορτοδοτικά και λειμώνων)
Σιτηρά:
- Σιτάρι σκληρό (Φθινόπωρο)
- Σιτάρι μαλακό (Φθινόπωρο)
- Κριθάρι (Φθινόπωρο)
- Βρώμη (Φθινόπωρο)
- Σίκαλη (Φθινόπωρο)
- άλλα σιτηρά
Εαρινά Σιτηρά, Ελαιούχες και ενεργειακές Καλλιέργειες:
- καλαμπόκι γλυκό (για ανθρώπινη κατανάλωση)
- καλαμπόκι κτηνοτροφικό
- σόργο (ποικιλίες της γνωστής σκούπας υψηλής κτηνοτροφικής σημασίας για ενσίρωση και καρπό)
- σουσάμι (μεγάλης οικονομικής αξίας)
- ηλίανθος (ενεργειακό για βιοντήζελ και για παραγωγή ελαιοπλακούντα)
- ελαιοκράμβη (ενεργειακό για βιοντήζελ και για παραγωγή ελαιοπλακούντα)
- αγριαγκινάρα (ενεργειακό)
- λινάρι (λιναρόσπορος – ελαιόσπορος μεγάλης αξίας και φυτό παραγωγή ίνας)
Λοιπά βιομηχανικά φυτά
- Βιομηχανική τομάτα (για τοματάκι & πελτέ)
- Τεύτλα (κοινά και κτηνοτροφικά)
- άλλα
Επίσης να διασωθούν είδη – ποικιλίες από τα παρακάτω:
1. Αρωματικά Φυτά – Βότανα (άνοιξη):
- Αρωματικά βρώσιμα (για αρτύματα και καρυκεύματα)
- Αρωματικά για αιθέρια έλαια
- Φαρμακευτικά βότανα
- Μεγάλη & πλούσια ποικιλία από Μεσογειακή μακί και Φρύγανα της Νότιας Εύβοιας που καταλαμβάνει κυρίως εκτάσεις που έχουν καεί από πυρκαγιές ή έχουν εκχερσωθεί (σπόροι)
- Λοιπό γενετικό υλικό απειλούμενης φυσικής βλάστησης της Εύβοιας (ξυλώδη και μη)
- Σημαντικά εαρινά και θερινά μελισσοτροφικά είδη της Εύβοιας (ρείκια, φράξινος ή μηλιάδι, γκορτσιές, τσαπουρνιές, κουμαριές, κλπ)
- Λοιπό διαθέσιμο πολλαπλασιαστικό υλικό
2. Ανθοκομικά:
- Παραδοσιακές ποικιλίες (γλαστρικών ειδών)
- Λοιπά είδη ετήσια ή πολυετή κήπου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (υψηλής προσαρμοστικότητας, ανθεκτικά, μακράς ανθοφορίας, υφής, σχήματος και σχετικά μικρών απαιτήσεων φροντίδας, με εντομοαπωθητικές ιδιότητες, κ.ά.)
3. Αμπέλι:
- Όινοποιήσιμες ποικιλίες
- Επιτραπέζιες ποικιλίες
- Αναρριχώμενες (κλήματα)
4. Δένδρα
- Αχλαδιές
- Βερικοκιές
- Συκιές
- Ελιές
- Τζανεριές
- Αμυγδαλιές
- Φουντουκιές
- Κυδωνιές
- Ροδιές
- Καρυδιές (χονδρότσοφλες και λεπτότσοφλες)
- Καστανιές
- Μουσμουλιές
- Δαμασκηνιές (για νωπό)
- Δαμασκηνιές (για αποξηραμένο)
- Μηλιές
- Κερασιές
- Βυσσινιές
- Βανίλιες
- Λωτοί
- Εσπεριδοειδή σε κατάλληλες ζεστές τοποθεσίες
- Μικρά φρούτα (βατομουριές, κλπ)
- Λοιπά δενδροκομικά είδη (της περιοχής ή με υποσχόμενη προοπτική για την περιοχή)
Σας ευχαριστούμε πολύ,
Ο Υπεύθυνος της εκδήλωσης
Ευάγγελος Αβδελάς (Γεωπονος ΓΠΑ)
Τηλ. 210.8080544, fax: 210.8088180
Κινητό: 6944508501 (7πμ – 5μμ)
e-mail: avdelas_geo@yahoo.gr
soropoulos.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.