...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ....ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΩΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ... ΓIATI ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.... ΡΙΧΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΒΙΚΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΤΕΡΑΤΑ….ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ…ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ,ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ,ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΚΕΙ ΖΟΥΜΕ... ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ…..ΑΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ…ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ,ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ,ΤΑ ΜΠΑΖΑ…..ΚΑΙ ΟΣΟ ΝΕΡΟ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΜΑ...…Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ...ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ….ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ…..ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒH ΕΝΕΡΓΕΙΑ…ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΜΟΛΙΣ 3 ΑΤΟΜΑ…. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ ..... ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ....Οι ΑΠΕ καταστρέφουν το περιβάλλον στο όνομα της προστασίας του…….. Ακριβαίνουν το ρεύμα……. Δεσμεύουν δημόσια γη υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων…. Δεσμεύουν τους υδάτινους πόρους και τον εθνικό πλούτο…. Οι μόνες θέσεις εργασίας που προσφέρουν είναι στις χώρες παραγωγής…. Δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με αυτάρκεια ηλεκτρικό ρεύμα άρα σε καμία μείωση ρύπων δεν συμβάλλουν ……. Η επιβάρυνση είναι μόνιμη και κρατάει αιώνες…… Έχουν μικρή διάρκεια παραγωγής…… Όπου μπαίνουν οι ανεμογεννήτριες έχουμε 50% μείωση του τουρισμού….. Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΠΕ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ…..ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΝΙΚΟ ΩΦΕΛΟΣ…Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ…. ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ…..ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ…......................ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΤΟΠΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,OI ΜΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΟΥΛΟΥΝ.Ο ΝΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΘΩΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΠΤΕΡΥΓΙΟ fibreglass ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ.....Ποτέ και πουθενά τα αιολικά πάρκα δεν μείωσαν ουσιαστικά την χρήση λιγνίτη και δεν αντικατέστησαν συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.......

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ Νο6 TO NEΡΟ

Αναμογεννήτρια στη Χίο παίρνει φωτιά

Συνεχίζοντας τις δημοσιεύσεις  για τις  επιδράσεις των ανεμογεννητριών στην περιοχή μας εξετάζοντας διεξοδικά  την κάθε συνέπεια, περνάμε στο επόμενο θέμα που είναι το νερό. Πρώτον τις επιπτώσεις από την αποψίλωση εδαφών και των άλλων περεμβάσεων
ΧΙΟΣ
και τις πλημμύρες που θα προκληθούν. Είναι το θέμα που θα αναφερθούμε πάρα κάτω.

Δεύτερον την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα λόγω των έργων και τρίτον την μόλυνση του νερού από τα λάδια των ανεμογεννητριών και τα υπόλοιπα μπάζα και υλικά. Είναι θέματα που θα αναφερθούμε  σε επόμενα κείμενα.
 Σε πρώτη φάση θα μπούν «27 Α/Γ 3,3Mw εκάστη καθ'ολο το μήκος της κορυφογραμμής του Ξηροβουνίου και Διάσελο της Δίρφυος»
Και να είστε σίγουροι ότι αυτή είναι μόνο η αρχή αν δούμε την περίπτωση της Καρύστου.
Πως θα περάσει αυτό το θηρίο μέσα από το δάσος;


Για να στηριχτεί μια ανεμογεννήτρια ισχύος 3MW που έχει ύψος- με άνοιγμα του έλικα-180 μέτρα και βάρος 120 τόνους χρειάζεται 800 κυβικά τσιμέντο. Αυτές που θα μπουν στη Δίρφυ είναι ισχύος 3,3Mw οπότε ανεβάστε κι άλλο τις ποσότητες και τις διαστάσεις. Οι εκτάσεις που θα χρειαστεί να αποψιλωθούν δεν είναι μόνο 4 έως 10 στρέμματα που λένε γιατί αυτό συμβαίνει στα ξεροβούνια και όχι στα δικά μας βουνά που είναι γεμάτα βλάστηση.
Οι πλημμύρες
Στο παρελθόν όταν οι άνθρωποι από την απληστία τους  κατέστρεφαν το δάσος, οι συνέπειες ήταν καταστροφικές και διαρκούσαν για πολλά χρόνια. Και θα αναφερθούμε συγκεκριμένα στα δυο  χωριά που βρίσκονται στις παρυφές των δυο πλευρών  της Δίρφυς. Στενή και Στρόπωνες
Τις καταστροφές αυτές έχει περιγράψει ο Γιώργος Ντεγιάννης στο βιβλίο του ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΓΟΥΣ. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1939  αλλά άρχισε να γράφει από το 1905 και αναφέρεται και σε εποχές πολύ παλαιότερες. Ήξερε και τα δυο χωριά πολύ καλά μιας και ήταν Στροπωνιάτης  αλλά υπηρέτησε και 15 χρόνια δάσκαλος στη Στενή από το 1905 έως το 1920.Δεν προσδιορίζει χρονικά πότε έγιναν οι καταστροφές αυτές .Ακολούθησε και μια άλλη καταστροφή στην μετά Ντεγιάννη εποχή γύρω στα 1930  η οποία έχει διασωθεί από  το χρονικό  ανακαίνισης της Αγίας Τριάδας .
Η μοίρα των δυο χωριών εξαρτάται από το δάσος και το νερό. Η ζωή τους εξαρτάται από το δάσος. Από τι κινδυνεύουν;
Όλες τις περιόδους που αποψιλωνόταν το δάσος από φωτιά η υπερυλοτόμηση ακολουθούσαν πολλά χρόνια φτώχειας και καταστροφών. Μεγάλη καταστροφή επίσης είχε γίνει στη Στενή όταν έκοβαν τα δέντρα για να καλλιεργήσουν  πατάτα.
Ορμητικά ρέματα παρέσυραν σπίτια, κοπάδια, καλλιέργειες ανθρώπους. Κι όπως γράφει ο συγγραφέας  «μόλις λέγαμε δόξα το θεώ τέλειωσε, αρχίζαμε πάλι βοήθα παναγιά μου»
    Τώρα τα πράγματα με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών             γίνονται πολύ χειρότερα. Το κακό είναι ότι θα γίνουν και για       πολλές επόμενες γενιές. Οι παρεμβάσεις που γινόντουσαν κάποτε   και τις πληρώναμε με πλημμύρες δεν είναι τίποτα μπροστά σε   αυτές που θα γίνουν για να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.