...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ....ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΩΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ... ΓIATI ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.... ΡΙΧΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΒΙΚΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΤΕΡΑΤΑ….ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ…ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ,ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ,ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΚΕΙ ΖΟΥΜΕ... ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ…..ΑΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ…ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ,ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ,ΤΑ ΜΠΑΖΑ…..ΚΑΙ ΟΣΟ ΝΕΡΟ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΜΑ...…Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ...ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ….ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ…..ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒH ΕΝΕΡΓΕΙΑ…ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΜΟΛΙΣ 3 ΑΤΟΜΑ…. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ ..... ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ....Οι ΑΠΕ καταστρέφουν το περιβάλλον στο όνομα της προστασίας του…….. Ακριβαίνουν το ρεύμα……. Δεσμεύουν δημόσια γη υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων…. Δεσμεύουν τους υδάτινους πόρους και τον εθνικό πλούτο…. Οι μόνες θέσεις εργασίας που προσφέρουν είναι στις χώρες παραγωγής…. Δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με αυτάρκεια ηλεκτρικό ρεύμα άρα σε καμία μείωση ρύπων δεν συμβάλλουν ……. Η επιβάρυνση είναι μόνιμη και κρατάει αιώνες…… Έχουν μικρή διάρκεια παραγωγής…… Όπου μπαίνουν οι ανεμογεννήτριες έχουμε 50% μείωση του τουρισμού….. Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΠΕ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ…..ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΝΙΚΟ ΩΦΕΛΟΣ…Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ…. ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ…..ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ…......................ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΤΟΠΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,OI ΜΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΟΥΛΟΥΝ.Ο ΝΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΘΩΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΠΤΕΡΥΓΙΟ fibreglass ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ.....Ποτέ και πουθενά τα αιολικά πάρκα δεν μείωσαν ουσιαστικά την χρήση λιγνίτη και δεν αντικατέστησαν συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.......

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ (απαραίτητες στην κατασκευή ανεμογεννητριών)

ΚΑΘΑΡΉ ΕΝΈΡΓΕΙΑ ΑΠΌ ΑΠΕ;


Οι ζοφερές συνθήκες εργασίας στο ορυχείο σπάνιων γαιών Bayan Obo της Κίνας.....




Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, είναι μια ουτοπία.
Σίδηρος, νικέλιο, χαλκός, μόλυβδος, ψευδάργυρος, αλουμίνιο, ασήμι είναι απαραίτητα σε τεράστιες ποσότητες για την κατασκευή ανεμογεννητριών, φωτοβολταικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Και φυσικά σπάνιες γαιες των οποίων η εξόρυξη μολύνει τεράστιες εκτάσεις στην επαρχία Bayan Obo της Κίνας.
ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΆΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΌΛΥΤΗ "ΠΡΆΣΙΝΗ ΜΕΤΆΒΑΣΗ", ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΆ ΚΑΤΆΜΑΥΡΗ.... ..
Το 2017, η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσε μια έκθεση που πέρασε σχετικά απαρατήρητη και έριχνε φως για πρώτη φορά σε αυτό το ερώτημα.
Υπολογίζει την αύξηση στην εξόρυξη των υλικών που θα χρειαστούν για να αποκτήσουμε αρκετά αιολικά και φωτοβολταϊκά ώστε να καλύψουμε ετησίως 7 τεραβάτ ως το 2050.
Αυτό θα είναι αρκετό για να ηλεκτροδοτηθεί η μισή παγκόσμια οικονομία.

Διπλασιάζοντας τα μεγέθη της Παγκόσμιας Τράπεζας, μπορούμε να εκτιμήσουμε τι θα χρειαστεί για να καλυφθεί όλη η απόσταση μέχρι τις μηδενικές εκπομπές ρύπων και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: 34 εκατ. τόνοι χαλκού, 40 εκατ. τόνοι μολύβδου, 50 εκατ. τόνοι ψευδαργύρου, 162 εκατ. τόνοι αλουμινίου και 4,8 δις. τόνοι σιδήρου.
ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ (απαραίτητες στην κατασκευή ανεμογεννητριών)
Στο Bayan Obo του Βaotou βρίσκεται το μεγαλύτερο ορυχείο σπάνιων γαιών της Κίνας.
Το ορυχείο έχει μέγεθος περίπου 48 τετραγωνικά χιλιόμετρα (Εικόνα 1).
Εκει γίνεται εξόρυξη του 99 %της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών.
Για να καταλάβουν οι αναγνώστες το μέγεθος του ορυχείου ας αναφερθεί ότι η πανέμορφη Γαύδος έχει έκταση 29,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Δηλαδή το μέγεθος του ορυχείου είναι 1,6 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος της Γαύδου.
Κατά τη διάρκεια των εξορύξεων και της κατεργασίας των σπάνιων γαιών στο Bayan Obo δεν τηρούνται ούτε μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, ούτε μέτρα προστασίας των εργαζομένων (Εικόνα 2).
Τα προβλήματα ωστόσο δεν σταματούν εκεί. Η μη τήρηση περιβαλλοντικών μέτρων προστασίας περιλαμβάνει την κατάληξη εκατομμυρίων τόνων τοξικών αποβλήτων χωρίς καμία επεξεργασία σε περιοχή κοντά στο ορυχείο Bayan Obo.
Στην περιοχή αυτή έχει δημιουργηθεί μία δυστοπική τοξική λίμνη η οποία θεωρείται το χειρότερο μέρος του πλανήτη.

H τοξική λίμνη στο ορυχείο σπάνιων γαιών Κίνα (με έκταση όσο το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη)



48 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η έκταση του ορυχείου Bayan Obo στην Κίνα δηλαδή 1.6 φορές το μέγεθος της νήσου Γαύδος

ΠΌΣΟ ΜΟΛΎΝΕΙ Η ΕΛΛΆΔΑ.... ΤΗΝ ΚΊΝΑ?
Η Ελλάδα και η τοξική λίμνη της Κίνας
Κάθε ανεμογεννήτρια των 2MW περιέχει περίπου 800 λίβρες (pounds) νεοδύμιο και 130 λίβρες (pounds) δυσπρόσιο.
Το νεοδύμιο και το δυσπρόσιο είναι δύο από τις σπάνιες γαίες.
Βέβαια οι ανεμογεννήτριες περιέχουν και άλλα ορυκτά πέραν των δύο προαναφερόμενων σπάνιων γαιών.
Οι ανεμογεννήτριες των 3MW περιέχουν ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα σπάνιων γαιών. Για κάθε 1 τόνο σπάνιων γαιών παράγεται περίπου 1 τόνος τοξικών αποβλήτων τα οποία χρήζουν ειδικής μεταχείρισης ώστε αυτά να μην βλάψουν το περιβάλλον.
Το αιολικό δυναμικό της Ελλάδας είναι περίπου 3 χιλιάδες MW.
Εάν υποθέσουμε, χάριν των υπολογισμών και μόνο, ότι οι όλες οι ανεμογεννήτριες στη χώρα μας είναι 2MW η καθεμία, τότε ο συνολικός αριθμός των ανεμογεννητριών στη χώρα μας είναι περίπου 1500.
Συνεπώς οι ανεμογεννήτριες στη χώρα μας περιέχουν περίπου 600 τόνους νεοδύμιου και 97,5 τόνους δυσπρόσιο.
Η χώρα μας δηλαδή συνέβαλλε στην τοξική λίμνη του Bayan Obo με 697,5 τόνους τοξικών/ραδιενεργών αποβλήτων. Αντιστοίχως, η Κρήτη, της οποίας το αιολικό δυναμικό εκτιμάται σήμερα στα 194 MW, έχει συμβάλλει περίπου με 45,1 τόνους τοξικών/ραδιενεργών αποβλήτων στην κόλαση του Bayan Obo.
Δοθέντος του γεγονότος ότι το 99% των σπάνιων γαιών παγκοσμίως εξορύσσονται στο ορυχείο Bayan Obo αντιλαμβάνεται κανείς πως συνδέονται παγκοσμίως, μέχρις στιγμής, οι ανεμογεννήτριες, και γενικότερα οι ΑΠΕ, με τη μόλυνση του περιβάλλοντος (Εικόνα 6).

Από το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.