...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ....ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΩΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ... ΓIATI ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.... ΡΙΧΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΒΙΚΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΤΕΡΑΤΑ….ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ…ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ,ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ,ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΚΕΙ ΖΟΥΜΕ... ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ…..ΑΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ…ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ,ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ,ΤΑ ΜΠΑΖΑ…..ΚΑΙ ΟΣΟ ΝΕΡΟ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΜΑ...…Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ...ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ….ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ…..ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒH ΕΝΕΡΓΕΙΑ…ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΜΟΛΙΣ 3 ΑΤΟΜΑ…. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ ..... ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ....Οι ΑΠΕ καταστρέφουν το περιβάλλον στο όνομα της προστασίας του…….. Ακριβαίνουν το ρεύμα……. Δεσμεύουν δημόσια γη υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων…. Δεσμεύουν τους υδάτινους πόρους και τον εθνικό πλούτο…. Οι μόνες θέσεις εργασίας που προσφέρουν είναι στις χώρες παραγωγής…. Δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με αυτάρκεια ηλεκτρικό ρεύμα άρα σε καμία μείωση ρύπων δεν συμβάλλουν ……. Η επιβάρυνση είναι μόνιμη και κρατάει αιώνες…… Έχουν μικρή διάρκεια παραγωγής…… Όπου μπαίνουν οι ανεμογεννήτριες έχουμε 50% μείωση του τουρισμού….. Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΠΕ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ…..ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΝΙΚΟ ΩΦΕΛΟΣ…Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ…. ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ…..ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ…......................ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΤΟΠΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,OI ΜΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΟΥΛΟΥΝ.Ο ΝΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΘΩΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΠΤΕΡΥΓΙΟ fibreglass ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ.....Ποτέ και πουθενά τα αιολικά πάρκα δεν μείωσαν ουσιαστικά την χρήση λιγνίτη και δεν αντικατέστησαν συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.......

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ






Β.Αποστόλου: Δε θα επιτρέψουμε στη ΡΑΕ και στους επενδυτές να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στη Δίρφυ.

Απόσπασμα από την ομιλία του Βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων του Δήμου Μεσσαπίων – Διρφύων στη Στενή Εύβοιας στις 6 Ιουνίου 2020, ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογγενητριών στη Δίρφυ:
“Όλοι όσοι είμαστε εδώ και είμαστε πολλοί έχουμε ξεκάθαρη άποψη. Είμαστε αντίθετοι με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη περιοχή μας. Δεν υπάρχει για μας ναι μεν, αλλά.
Οφείλουμε όμως να δούμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση, το σκηνικό, για να μπορέσουμε καλύτερα να υπερασπιστούμε την άποψή μας.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανάγκη και σε έναν εκβιασμό.
Η ανάγκη είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που σημαίνει απεξάρτηση από την καύση στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και στροφή στις ΑΠΕ, αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά τόξα κυρίως. Απαντάμε, εμείς της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας έχουμε καλύψει κατά μεγάλο μέρος την υπηρέτηση αυτής της ανάγκης με τα πολλά και γιγαντιαία πάρκα που ήδη έχουν τοποθετηθεί στη νότια Εύβοια και ειδικά στην Καρυστία.
Ο εκβιασμός είναι τα συμφέροντα που βλέπουν ότι η κάλυψη αυτής της ανάγκης περνάει μέσα από το δικό τους κέρδος, το οποίο μπορούν και να το μικρύνουν λιγάκι προσφέροντας ψίχουλα, στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα ανταποδοτικά τέλη του 3%.
Γι αυτό πρέπει να είμαστε παρόντες και δυναμικά με τη συμμετοχή μας και τεκμηριωμένα με τα επιχειρήματά μας.
Η συμμετοχή η δική μου και του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως και στα δύο δεδομένη. 'Ηδη σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουμε στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις. Η μαζικότητα της σημερινής διαμαρτυρίας δείχνει ότι ξεκινάμε δυναμικά.
Επιτρέψτε σε μένα και μια πρώτη τεκμηρίωση της άρνησής μας.
Σε όλη την Ελλάδα, μέσα και από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών έχει καταστεί αναγκαία η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ .
Τι κάνει η ΡΑΕ για να το ξεπεράσει;
Έχει συντάξει από μόνη της ένα Χάρτη, Γεωπληροφοριακό τον ονοματίζει, στον οποίο απεικονίζεται η πυκνότητα των τοποθετηθέντων και των εγκριθέντων αιολικών εγκαταστάσεων, αλλά και αυτών που προτείνει η ίδια κατά Περιφερειακή Ενότητα.
Κι αυτό το χάρτη θέλει ουσιαστικά να τον μετατρέψει σε Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Το χειρότερο όμως όλων δεν είναι μόνο ότι δεν κάνει η ίδια τη μέτρηση του αιολικού δυναμικού στις θέσεις που προτείνει και την αναθέτει στον επενδυτή, αλλά και ότι ο χάρτης αυτός μπορεί να επικαιροποιείται συνεχώς, ανάλογα με τα αιτήματα.
Δηλαδή με απλά λόγια όλα γίνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών, της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και σε όφελος συμφερόντων που είχαν προεπιλεγεί.
Ειδικά στις προτεινόμενες περιοχές του Δήμου Μεσσαπίων – Διρφύων έχουν επιλεγεί 773.000 στρ. δασικών εκτάσεων και έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές άδειες σε συγκεκριμένη εταιρεία να εγκαταστήσει σε 6 περιοχές εντός του Δήμου 12 ανεμολογικούς ιστούς για τη μέτρηση του αιολικού δυναμικού.
Στην τεκμηρίωση της αντίδρασής μας θα εντάξουμε και το κυριότερο, την τεράστια περιβαλλοντική βαρύτητα της Δίρφυς, που ήδη έχει βάλει σε ένα δρόμο ανάπτυξης την περιοχή που στηρίζεται αποκλειστικά στην αξιοποίηση των τεράστιων περιβαλλοντικών  της  πλεονεκτημάτων.
Και βέβαια θα αναδείξουμε και ζητήματα κυριότητας αυτών των εκτάσεων.
Συνεχίζουμε τον αγώνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μαζί σας”.





Δημήτρης  Αναγνωστάκης

Είναι αλήθεια, πως όταν έλαβα την παραπάνω τιμητική πρόσκληση, δεν περίμενα να συναντήσω τόση μαζικότητα, τόση αποφασιστικότητα, τόσο παλμό και τόση αγωνιστική διάθεση.
Όσοι μίλησαν και όσοι δεν μπόρεσαν να μιλήσουν, είχαν ως κοινό τόπο την αποτροπή ενός περιβαλλοντικού "εγκλήματος", που θα υπονομεύσει τη μελλοντική πορεία μιας ολόκληρης περιοχής.
Οι διοργανωτές με επιστημονική τεκμηρίωση και εκλαϊκευμένο λόγο, ανάλυσαν τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου "περιβαλλοντοκτόνου" νόμου, τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην οροσειρά της Δίρφυς, τις συνέπειες στην ανάπτυξη του τόπου.
Στην παρέμβασή μου, ως εκπρόσωπος της παράταξής μας,υπενθύμισα τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, για το ζήτημα των αιολικών πάρκων και γενικότερα για το ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής στα όρια της περιφέρειάς μας.
Ενδεικτικά και συνοπτικά αναφέρθηκα στις παρακάτω παρεμβάσεις της "Στερεά Υπεροχής".
Παρέμβαση με επίκαιρη ερώτηση για το αιολικό πάρκο,φαραωνικού χαρακτήρα, στη Σκύρο.
Παρέμβαση με κατάθεση ψηφίσματος για τον "περιβαλλοντοκτόνο" νόμο, το οποίο καταψήφισε η περιφερειακή αρχή, μετά πολλών επαίνων.
Παρέμβαση με επίκαιρη ερώτηση για τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια και την ανάγκη αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.
Παρέμβαση για τις ανεμογεννήτριες και την προστασία της Οίτης.
Παρέμβαση για ειδική συνεδρίαση, με μοναδικό θέμα την επικείμενη αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ και τις προτάσεις της περιφέρειάς μας.

Εδραιωμένη πεποίθησή μου είναι οτι όλες αυτές οι παρεμβάσεις, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην έκδοση του ψηφίσματος, του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματικά αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πολιτικό όπλο στη μάχη, για την αποτροπή περιβαλλοντοκτόνων δράσεων.

Τόνισα την ύπαρξη του αναθεωρημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Στερεάς Ελλάδας,
(14 Δεκεμβρίου 2018 - Αρ. Φύλλου 299) και αναφέρθηκα συγκεκριμένα στο άρθρο 13, που περιγράφονται οι Γενικές Κατευθύνσεις σχεδιασμού για τον ορεινό χώρο και επεσήμανα, οτι ειδικότερα για την περιοχή του ορεινού όγκου της Δίρφυς, προτείνεται να σχεδιαστεί ως περιοχή αστικής αναψυχής, με επίκεντρο τον ορεινό οικισμό της Στενής.

Επεσήμανα επίσης, οτι με βάση το άρθρο 15 του Π.Χ.Π., ο σχεδιασμός του ενεργειακού μείγματος της Περιφέρειας έχει κατεύθυνση την αύξηση της παραγωγής ενέργειας τόσο από γεωθερμία και Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα όσο και από την ορθολογική ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών και Αιολικών Πάρκων καθώς και από την προώθηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης της βιομάζας.
Αυτά σημαίνουν οτι υπάρχουν κι άλλα εναλλακτικά σενάρια για να επιτευχθεί η "απολιγνιτοποιηση" και ο στόχος για πράσινη ενέργεια, όπως έχει δεσμευτεί η χώρα μας. Τέλος δήλωσα οτι η παράταξη θα συνεχίσει να βρίσκεται παρούσα και να ενώνει τη φωνή και τις δυνάμεις της, με την τοπική κοινωνία, που απλά ζητά να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον του τόπου της.
      Απλά και καθαρά, λέμε και εμείς: Όχι αιολικά στης Δίρφυς την οροσειρά.



ΚΩΣΤΑΣ 
ΓΑΛΑΝΗΣ

ΜΕ περίπου 95% πλειοψηφια σχεδόν ομόφωνο ψήφισμα η ΠεριφερειαΣτερεάς Ελλάδας λέει ΟΧΙ στην αδειοδότηση και εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στην περιοχή της Δίρφυς Ερέτριας ,Νότιας
Καρυστίας ,Σκύρου ,Β Εύβοιας
Καθώς και σε άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, για λόγους προστασίας περιοχών Natura φυσικού καλούς πολιτιστικού πλούτου ,
Προοπτικής Τουριστικής Ανάπτυξης ,κ.ο.κ.
Αιτείται την αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης στο Υπουργείο περιβάλλοντος ,την ΡΑΕ και την αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδας !


Ο Τάσος Βουρδάνος 


πρόεδρος του Οικολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Άτταλης «Ο Απόγκρεμος» τοποθετήθηκε στη συγκέντρωση που έγινε στη Στενή κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών (φωτό).
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βουρδάνος τόνισε τα εξής:
«Η αντίδραση μας πρέπει να στηριχθεί με επιχειρήματα και να προσφύγουμε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες , αλλά και στα αρμόδια Δικαστήρια της Χώρας.
Ένα από τα επιχειρήματά μας είναι ότι  στη δική μας περίπτωση είναι σε όλους γνωστά τα πυκνά και πανέμορφα δάση της Δίρφυς και Μεσσαπίας, αλλά επιπλέον χάρτης της Ορνιθολογικής Εταιρείας αποδεικνύει ότι η περιοχή του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων βρίσκεται στο δρόμο μετανάστευσης πουλιών , τη συνδρομή της οποίας και των  επιστημόνων της πρέπει να ζητήσουμε προκειμένου να συνταχθεί ειδική μελέτη για την περιοχή μας.
Το   Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι Χέρσες και άγονες εκτάσεις με περιορισμένη θαμνώδη βλάστηση είναι περιοχές που μπορούν να δεχθούν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
Όμως τα δάση της Δίρφυς και της Μεσσαπίας  δεν είναι χέρσα ούτε θαμνώδη και για αυτό το λόγο επίσης πρέπει να ζητήσουμε από τους επιστήμονες Δασοπόνους, Μηχανικούς Περιβάλλοντος και Πολεοδόμους της επιτροπής Δικτύου Φύση 2000 , να συντάξουν ειδική μελέτη για την περιοχή μας .
Οι φωτιές που μπαίνουν στα μέρη μας είναι ένας τρόπος να αποχαρακτηριστούν από τα δάση μας και να χαρακτηριστούν χέρσες και θαμνώδης εκτάσεις.

Για αυτό το λόγο απαιτούνται μέτρα πρόληψης από την Περιφέρεια , το Δήμο , τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και όλους μας, εάν θέλουμε να λέμε ότι ήμαστε αντίθετοι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή μας και στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος μας , που είναι το σπίτι μας μέσα στο οποίο ζούμε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.