...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ....ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΩΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ... ΓIATI ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.... ΡΙΧΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΒΙΚΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΤΕΡΑΤΑ….ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ…ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ,ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ,ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΚΕΙ ΖΟΥΜΕ... ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ…..ΑΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ…ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ,ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ,ΤΑ ΜΠΑΖΑ…..ΚΑΙ ΟΣΟ ΝΕΡΟ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΜΑ...…Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ...ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ….ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ…..ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒH ΕΝΕΡΓΕΙΑ…ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΜΟΛΙΣ 3 ΑΤΟΜΑ…. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ ..... ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ....Οι ΑΠΕ καταστρέφουν το περιβάλλον στο όνομα της προστασίας του…….. Ακριβαίνουν το ρεύμα……. Δεσμεύουν δημόσια γη υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων…. Δεσμεύουν τους υδάτινους πόρους και τον εθνικό πλούτο…. Οι μόνες θέσεις εργασίας που προσφέρουν είναι στις χώρες παραγωγής…. Δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με αυτάρκεια ηλεκτρικό ρεύμα άρα σε καμία μείωση ρύπων δεν συμβάλλουν ……. Η επιβάρυνση είναι μόνιμη και κρατάει αιώνες…… Έχουν μικρή διάρκεια παραγωγής…… Όπου μπαίνουν οι ανεμογεννήτριες έχουμε 50% μείωση του τουρισμού….. Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΠΕ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ…..ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΝΙΚΟ ΩΦΕΛΟΣ…Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ…. ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ…..ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ…......................ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΤΟΠΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,OI ΜΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΟΥΛΟΥΝ.Ο ΝΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΘΩΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΠΤΕΡΥΓΙΟ fibreglass ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ.....Ποτέ και πουθενά τα αιολικά πάρκα δεν μείωσαν ουσιαστικά την χρήση λιγνίτη και δεν αντικατέστησαν συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.......

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Έχουν περάσει κιόλας δύο εβδομάδες από τα γεγονότα που σημειώθηκαν στις 20 Μαΐου, με όλους εδώ στο νησί να ζούμε πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις. Αστυνομικές δυνάμεις ασκούν απρόσκοπτα τη βία σε ντόπιους πολίτες που κύριο μέλημά τους είναι η διάσωση του τόπου τους, ενώ λίγο έλειψε να ζήσουμε ακόμη χειρότερες καταστάσεις, με ότι και αν αυτό συνεπάγεται. Έτσι συγχωριανοί μας τραυματίζονται και γίνονται 9 συλλήψεις κατοίκων του νησιού.
Όμως ας θυμηθούμε πως φτάσαμε ως εδώ.
Οι αρχικές εργασίες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα χρόνο, από την «Ενεργειακή Κυκλάδων», στη θέση Πράσσα. (Ιανουάριος 2019)
Ενώ λοιπόν, οι εργασίες για την αποπεράτωση των εργασιών έδειχναν ότι θα συνεχιστούν κανονικά, δεν είχε την ίδια άποψη και η κοινωνία του νησιού. Έτσι, οι κάτοικοι του νησιού σύντομα οργανώνονται και
ξεκινάει μία δράση που έχει το χαρακτήρα κινήματος.
Υπερασπιζόμενοι το περιβάλλον, το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο του νησιού, οι αποφασισμένοι Τηνιακοί έχοντας πια συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις που θα έχει η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο νησί έρχονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστάσεις.
Οι δράσεις των κατοίκων είχαν γίνει εφιάλτης για τον ίδιο τον επενδυτή, ο οποίος δεν δίστασε να φέρει ΜΑΤ στο νησί. Ακόμη όμως και αυτή του η πράξη, φάνηκε ότι δεν πτόησε τον μάχιμο Tηνιακό λαό, o οποίος τους έδειξε τον δρόμο της επιστροφής (Φεβρουάριος 2020). Ήταν την ίδια μέρα και στο ίδιο σημείο, όπου πληροφορηθήκαμε για τον θάνατο του Δημήτρη Παυλάκη, αγωνιστή με καταγωγή από Τήνο, πρωτεργάτη στο κίνημα κατά των αιολικών, πανελλαδικά.
Πέρασε ο καιρός και το βουνό στα Πράσσα μένει ελεύθερο από ανεμογεννήτριες.
Οι εξελίξεις στη χώρα μας λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, μας φέρνουν όλους αντιμέτωπους με νέα δεδομένα. Ενώ τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι σε ισχύ, ο επενδυτής προχωρά στην συνέχιση των εργασιών. Η υγεία είναι σίγουρα για όλους αδιαμφισβήτητα το πρωταρχικό θέμα συζήτησης. Αυτό εκμεταλλεύτηκε η εταιρεία και εν μέσω πανδημίας συνέχισε τις εργασίες προκειμένου να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Έτσι στις 24 Απρίλη 2020 «πέφτουν» τα μπετά στη μία εκ των τριών βάσεων.
Επόμενη απόπειρα για τη συνέχιση των εργασιών γίνεται στις 4 Μαΐου 2020. Οι κάτοικοι του νησιού για ακόμη μία φορά, δίνουν το παρόν και με τη δική τους συμβολή, ματαιώνονται για ακόμη μία φορά τα σχέδια του επενδυτή. Παράλληλα την ίδια μέρα σε όλη την Ελλάδα, φορείς και οργανώσεις συντονίζονται, βγαίνουν στους δρόμους και εκφράζουν την αντίθεσή τους στο καταστρεπτικό αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που επρόκειτο να ψηφιστεί.
Την επόμενη μέρα στην Τήνο (5 Μαΐου 2020) πραγματοποιείται διαδήλωση των κατοίκων στην παραλία του νησιού. Το ίδιο γίνεται και σε διάφορες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Το hashtag #aposyre_to κυριαρχεί και γίνεται σύνθημα. Το νομοσχέδιο τελικά ψηφίζεται κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της ΝΔ.
Με την ψήφιση του καταστρεπτικού νόμου για το περιβάλλον η αγωνία μεγαλώνει. Η δημοτική παράταξη «Κοινό Τηνίων» προχωρά σε καταγγελία (19 Μαΐου 2020) στη δασική υπηρεσία τονίζοντας ότι: «η εταιρεία εγκατάστασης έχει επέμβει εκτός των αυστηρών ορίων της χορτολιβαδικής έκτασης που της έχει παραχωρηθεί από τη Διεύθυνση Δασών. Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις 4 και 10 της πράξης παραχώρησης με αριθμό 5846-02/10/2018, ότι η παραχώρηση παύει να ισχύει». Αυτό, ενώ σε όλους είναι προφανές, η υπηρεσία της δασικής «κλείνει» τα μάτια αφήνοντας πολλές υπόνοιες ως προς τη διαφάνεια των δημόσιων υπηρεσιών στην χώρα μας, να αιωρούνται.
(20 Μαΐου 2020) Το νησί γεμίζει με δυνάμεις καταστολής που έφτασαν από τα γύρω νησιά. Απτόητος ο επενδυτής επιθυμεί να ολοκληρώσει το έργο του. Οι Τηνιακοί βρέθηκαν για άλλη μία φορά στο σημείο προκειμένου να δηλώσουν ειρηνικά την εναντίωσή τους στο βιασμό του τόπου τους. Εκεί οι κάτοικοι δέχτηκαν τη βία των αστυνομικών δυνάμεων που υπερασπίζονταν τα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα κέρδους, τα οποία αντιτίθενται στη βούληση της τοπικής κοινωνίας. Δεν δίστασαν να χτυπήσουν και να τραυματίσουν συμπατριώτες μας και δεν δίστασαν να προβούν σε συλλήψεις 9 συμπολιτών μας.
Η οργή όμως του κόσμου και η αγανάκτησή του, αποδείχτηκαν περίτρανα όταν βρέθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα, ως ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες και παρέμειναν εκεί ως αργά τη νύχτα, όπου και οι 9 αφέθηκαν ελεύθεροι.
Έτσι την επόμενη ημέρα (21 Μαΐου 2020), οι εργασίες σκυροδέτησης δεν συνεχίζονται, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχωρούν και ο κόσμος συγκεντρώνεται από το πρωί στο βουνό, όπου πραγματοποιείται η πρώτη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του νησιού. Εκεί αποφασίζεται να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο και να πραγματοποιηθεί ακόμη μία λαϊκή συνέλευση στη Χώρα Τήνου.
Έτσι το Σάββατο 23 Μαΐου 2020, διεξάγεται λαϊκή συνέλευση κατοίκων και οι αποφάσεις παίρνονται με ανάταση του χεριού, κάτι το οποίο θυμίζει λίγο-πολύ «Εκκλησία του Δήμου» στην αρχαία Αθήνα.
Ο όμιλος Κοπελούζου απέσυρε 11 ανεμογένητριες από την Τήνο. (26 Μαΐου 2020) Μένουν ακόμη 21 ανεμογεννήτριες προς εγκατάσταση, αυτή τη στιγμή, ενώ με το νέο νόμο για το περιβάλλον που ψηφίστηκε, δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης με ταχύτερες διαδικασίες ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές (natura2000). Επομένως αν και έχουμε μια πρώτη θετική είδηση, αυτό δεν σημαίνει τίποτα απολύτως για την συνέχιση του αγώνα. Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο, η τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική παρέμβαση του Δημήτρη Παυλάκη και οι προσπάθειες χρόνων, που έκανε ενάντια στις εγκαταστάσεις αυτές.
Επόμενη συνάντηση έγινε στον Πύργο, (27 Μαΐου 2020) ένα χωριό στη βόρεια πλευρά του νησιού το οποίο είναι γνωστό για την πολιτιστική του αξία, το χωριό του μαρμάρου στην περιοχή όπου σχεδιάζεται να τοποθετηθούν οι περισσότερες ανεμογεννήτριες αυτή τη στιγμή.
Όμως επειδή ο αγώνας κατά των ανεμογεννητριών δεν είναι μόνο απειλή για την Τήνο, οι κάτοικοι των Κυκλάδων ενώνουν τη φωνή τους σε μία κοινή πανκυκλαδική δήλωση διαμαρτυρίας (31 Μαΐου 2020). Το #save_tinos «ακούστηκε» σε όλες τις Κυκλάδες και ήταν ορατό από ψηλά. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον αγωνιστή Δημήτρη Παυλάκη, για την προσφορά του στον αγώνα.
Είμαστε πολλοί και είμαστε αποφασισμένοι, ενώνουμε τις φωνές μας και μεγαλώνουμε. Όλη η Ελλάδα από άκρη σε άκρη αντιστέκεται. Η λεηλασία της φύσης έχει ξεκινήσει και εμείς είμαστε εδώ να την αποτρέψουμε. Ο αγώνας μας δεν σταματά και θα συνεχιστεί έως ότου αποσυρθούν όλα τα καταστροφικά σχέδια «επένδυσης», που στόχο έχουν να ρημάξουν τη φύση και να υποβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής μας, και κατ’ επέκταση εμάς τους ίδιους.
Είμαστε εδώ ! Η Τήνος Κατά των Ανεμογεννητριών #save_tinos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.