...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ....ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΩΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ... ΓIATI ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.... ΡΙΧΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΒΙΚΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΤΕΡΑΤΑ….ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ…ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ,ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ,ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΚΕΙ ΖΟΥΜΕ... ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ…..ΑΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ…ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ,ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ,ΤΑ ΜΠΑΖΑ…..ΚΑΙ ΟΣΟ ΝΕΡΟ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΜΑ...…Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ...ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ….ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ…..ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒH ΕΝΕΡΓΕΙΑ…ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΜΟΛΙΣ 3 ΑΤΟΜΑ…. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ ..... ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ....Οι ΑΠΕ καταστρέφουν το περιβάλλον στο όνομα της προστασίας του…….. Ακριβαίνουν το ρεύμα……. Δεσμεύουν δημόσια γη υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων…. Δεσμεύουν τους υδάτινους πόρους και τον εθνικό πλούτο…. Οι μόνες θέσεις εργασίας που προσφέρουν είναι στις χώρες παραγωγής…. Δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με αυτάρκεια ηλεκτρικό ρεύμα άρα σε καμία μείωση ρύπων δεν συμβάλλουν ……. Η επιβάρυνση είναι μόνιμη και κρατάει αιώνες…… Έχουν μικρή διάρκεια παραγωγής…… Όπου μπαίνουν οι ανεμογεννήτριες έχουμε 50% μείωση του τουρισμού….. Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΠΕ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ…..ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΝΙΚΟ ΩΦΕΛΟΣ…Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ…. ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ…..ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ…......................ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΤΟΠΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,OI ΜΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΟΥΛΟΥΝ.Ο ΝΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΘΩΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΠΤΕΡΥΓΙΟ fibreglass ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ.....Ποτέ και πουθενά τα αιολικά πάρκα δεν μείωσαν ουσιαστικά την χρήση λιγνίτη και δεν αντικατέστησαν συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.......

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Δες την αλήθεια, αυτός είναι ο πραγματικός Πόλεμος!

Αναδημοσίευση :ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ



Σύντομα θα βιώσουμε τις τρομερές του συνέπειες,  απλά δεν το έχουμε ακόμη αντιληφθεί… 
Φανταστείτε να εμπλεκόμασταν σε πόλεμο με κάποιο άλλο κράτος και ο εχθρός να κατέστρεφε τα υδάτινα αποθέματά μας, να βομβάρδιζε με ναπάλμ τους οικοτόπους της χώρας μας και να αφάνιζε σπάνια προστατευόμενα είδη. Να έριχνε πυραύλους με κεφαλές λευκού φωσφόρου και να πυρπολούσε  τα πιο παρθένα δάση μας. Να ισοπέδωνε με τα βαριά πυροβόλα του στόλου του πανέμορφες βραχονησίδες του Αιγαίου μας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.  Να επιχειρούσε αεροπορικές επιδρομές με ρουκέτες και να κατεδάφιζε τις περήφανες και ιστορικές κορφές των βουνών μας, Άγραφα, Βασιλίτσα, όρη Ασπροπόταμου, Ζήρια, Ακαρνανικά όρη, Βέρμιο, Ταΰγετο, Πήλιο, Πάρνωνα, Μαίναλο, Ροδόπη, Γκιόνα, Βαρδούσια, Πιέρια…

Φαντασθείτε  ένα παρόμοιο σενάριο… Θα επρόκειτο για πραγματικό εφιάλτη, την απόλυτη εθνική τραγωδία, από την οποία δύσκολα θα μπορούσε να συνέλθει και να ορθοποδήσει ξανά ο τόπος μας!
Μην τρομάζετε όμως. Δεν βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με κανένα γειτονικό κράτος. Οι υπερφίαλοι γείτονές μας προς το παρόν φωνασκούν,  αλλά εμείς μια χαρά τα καταφέρνουμε και μόνοι μας, να αφανίσουμε   την πανέμορφη χώρα μας. Δεν χρειαζόμαστε τη βοήθεια κανενός, ξέρουμε τον τρόπο. Απλά βαπτίζουμε την καταστροφή που μόνο ένας πόλεμος μπορεί να επιφέρει, ως «πράσινη ανάπτυξη» και «επενδύσεις» και ξεμπερδεύουμε!

Ο χάρτης του τρόμου αλλάζει την τοπιογραφία της Ελλάδας
Και για να μην μιλάμε άλλο πια με γρίφους, ας ρίξουμε μια ματιά στον χάρτη της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για να έχουμε μια μόλις αμυδρή εικόνα από το θλιβερό αποτύπωμα του μέλλοντός μας. 
Εκεί θα δούμε με απόλυτη σαφήνεια πώς θα έχει διαμορφωθεί σε λίγα χρόνια η ελληνική τοπιογραφία, όταν δηλαδή θα έχουν εγκατασταθεί οι περίπου 20.000 ανεμογεννήτριες, στις πιο περήφανες οροσειρές μας, στις πιο ονειρεμένες ερημονησίδες μας, στα πιο γοητευτικά σημεία των κατοικημένων νησιών μας, στα γνωστά για την άγρια ομορφιά τους ακρωτήριά μας.

Και εδώ έρχεται ο αφελής ή ο απληροφόρητος, αυτός που έχει καταπιεί την «καραμέλα» που εδώ και χρόνια με επιμέλεια διαδίδεται από το πολυεθνικό, λόμπι των αιολικών και λογικά διερωτάται:  «Μα πρόκειται για καθαρή, «πράσινη» ενέργεια που δεν κοστίζει και θα μας σώσει από την κλιματική αλλαγή! Γιατί  θα πρέπει να λέμε σε όλα όχι και να παραμένουμε οπισθοδρομικοί; ».
Δεν θα αναλύσω τα υπέρ, ούτε τα κατά της παραγόμενης ενέργειας από μια ανεμογεννήτρια. O σοβαρά ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει και να διαβάσει εκατοντάδες σελίδες στο διαδίκτυο, να διασταυρώσει απόψεις και αν πραγματικά έχει καθαρό μυαλό και κρίση, να αποκομίσει τα δικά του συμπεράσματα.
Απλά θα προτείνω στον κάθε ευκολόπιστο που ενθουσιάζεται με τις φωτογραφίες που προωθούν οι κατασκευαστικές εταιρίες με τα ελαφάκια να βόσκουν σε καταπράσινα τοπία κάτω από τις ανεμογεννήτριες, να κάνει μια βόλτα σ’ ένα εργοτάξιο από τα δεκάδες που στήνονται μακριά από τα μάτια των πολλών, στην Κάρυστο, στην Άνδρο, στο Βέρμιο,  στο Άσκιο όρος , στα βουνά της Ακαρνανίας, της Πελοποννήσου και της Ηπείρου, για να διαπιστώσει «ιδίοις όμασι» το μέγεθος της ΑΠΟΛΥΤΗΣ καταστροφής. 
Είναι γεγονός! Τα περήφανα βουνά μας που στέκουν από την απαρχή του χρόνου αναλλοίωτα, ακλόνητα, αιώνια βάθρα, σήμερα αλλάζουν μορφή καθώς βαθμηδόν μετατρέπονται σε βιομηχανική ζώνη και αυτή τη νέα όψη θα έχουν πια για τους επόμενους αιώνες. 


Το γεγονός αποσιωπείται, αλλά η αλήθεια είναι πως τα φαραωνικά έργα των ΑΠΕ θα επισπεύσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής!
Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο επισημαίνουν πως τα υγιή οικοσυστήματα είναι αυτά που ρυθμίζουν το κλίμα και αποτελούν τη φυσική ασπίδα του κάθε τόπου απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Εμείς εδώ γράφουμε στα παλαιοτέρα των υποδημάτων μας αυτές τις επισημάνσεις και επιτρέπουμε στις κατασκευαστικές εταιρείες και τα εργοτάξιά τους να   στήνουν με ελλιπείς και ατεκμηρίωτες μελέτες τα αιολικά τους εργοστάσια όπου αυτές επιλέγουν, αφανίζοντας με αυτόν τον τρόπο, τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας! 
Απ’ όπου και αν πέρασαν οι περίφημοι «πράσινοι επενδυτές» είναι σαν ένα  γιγαντιαίο  τσουνάμι να σάρωσε τον τόπο.  
Στην αρχή ξεκινούν οι μπουλντόζες - θηρία, καθώς θα πρέπει να διανοιχθούν νέοι δρόμοι ξεκοιλιάζοντας ορεινά λιβάδια, παρθένες ακτογραμμές, απάτητα δάση, ανέγγιχτες  παραλίες.  Συνήθης πρακτική των εργολάβων είναι τα μπάζα να πετάγονται στα παρακείμενα ρέματα ή να ρίχνονται στη θάλασσα δημιουργώντας έτσι επιπλέον προβλήματα. 
Οι δρόμοι θα πρέπει να έχουν τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να περάσουν τα τεράστια σε μήκος φορτηγά που θα μεταφέρουν τα εξαρτήματα των μεταλλικών γιγάντων (αναζητήστε στο youtube παρόμοια βίντεο και θα εκπλαγείτε με το μέγεθος των οχημάτων).
Μετά θα έρθουν οι εκσκαφείς που κυριολεκτικά θα κοντύνουν τα βουνά και θα  πλατύνουν τα νησιά σκάβοντας γιγαντιαίες τρύπες για να τις πακτώσουν με χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντο, ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις που θα κρατήσουν όρθια τα μεταλλικά θηρία των 200 μέτρων ύψους!  
Και το χειρότερο είναι πως όλες αυτές οι καταστροφικές ενέργειες γίνονται σε προστατευόμενες, ανέγγιχτες από ανθρώπινη δραστηριότητα περιοχές, ορεινές ή θαλάσσιες, τις οποίες η φύση μας παρέδωσε αυτούσιες μέχρι τις μέρες μας.  


Προστατευόμενες περιοχές για το θεαθήναι;
Το νέο μοντέλο για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας απαιτεί, μέταλλο και τουρμπίνες (προϊόντα απολύτως εισαγόμενα), πολύ τσιμέντο, ορυκτέλαια, αμέτρητες χωροταξικές παρεμβάσεις, εκρήξεις, τρυπάνια, μπουλντόζες, διανοίξεις δρόμων, κατασκευές αποθηκών και υποσταθμών… και όλα αυτά στην καρδιά των πιο εύθραυστων και αξιόλογων οικοτόπων της πατρίδας μας.
Στο παρελθόν το ελληνικό δημόσιο, με κρατικό χρήμα, αλλά και με επιδοτήσεις της Ε.Ε δαπάνησε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να οριοθετήσει και να χωροθετήσει σε όλη την Ελληνική επικράτεια, περιοχές Νatura,  Ζώνες Ειδικής Προστασίας,  Εθνικούς Δρυμούς, Εθνικά και Θαλάσσια Πάρκα που υποτίθεται πως θα διασφάλιζαν και θα προστάτευαν την σπάνια βιοποικιλότητα, ώστε αυτή να περάσει αλώβητη στις επόμενες γενιές. 
Επιπλέον, η χώρα έχει δεσμευτεί για την προστασία της άγριας ζωής έχοντας υπογράψει διεθνείς συμβάσεις, όπως τη «Σύμβαση RAMSAR» για την προστασία των διεθνούς ενδιαφέροντος υγροτόπων, τη «Σύμβαση της Βέρνης» για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης, τη «Σύμβαση της Βόννης» για τη διατήρηση των αποδημητικών πουλιών που ανήκουν στην άγρια πανίδα κ.αλ 
Και έρχονται τώρα οι εταιρίες καταθέτοντας ελλειπείς και παραποιημένες μελέτες στους αρμόδιους φορείς, να αλώσουν πραξικοπηματικά και συστηματικά αυτά τα μοναδικά «εργαστήρια της φύσης» καταστρατηγώντας κάθε έννοια νομιμότητας και δικαίου.  


Θα επηρεαστεί ο υδροφόρος ορίζοντας 
Τη στιγμή που εδώ και χρόνια οι  ειδικοί μας επιτείνουν την προσοχή  για την προστασία των υδάτινων αποθεμάτων μας,  εμείς οικειοθελώς τα υποβαθμίζουμε.
Αν αναλογιστούμε ότι στις κορυφογραμμές της Ελλάδας γεννιέται το σύνολο των υδάτινων πόρων της χώρας μας, οι επιπτώσεις  που θα υπάρξουν στον υδροφόρο ορίζοντα από αυτές τις φαραωνικές κατασκευές, είναι ανυπολόγιστες. Επιπλέον οι ανεμογεννήτριες δημιουργούν στροβίλους και στεγνώνουν την ατμόσφαιρα, αλλά και το έδαφος. Κατά συνέπεια λιγότερο νερό από τα χιόνια και τις βροχές θα καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα.
Αν πάλι στα αιολικά πάρκα που θα εγκατασταθούν συμβεί κάποια βλάβη από ελλιπή συντήρηση και τα ορυκτέλαια  της τουρμπίνας διαρρεύσουν στη γη; Είναι γνωστό πως ένα λίτρο ορυκτέλαιο καταστρέφει 1000 κυβικά νερό! (έρευνα σε 75 αιολικά πάρκα των ΗΠΑ κατέδειξε  ότι γίνεται πλημμελής συντήρηση)
Τον Ιανουάριο του 2020 θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν αιολικό πάρκο στην Εύβοια και ξάπλωσαν καταγής τις τεράστιες ανεμογεννήτριες! Τι θα συμβεί αν κάτι παρόμοιο γίνει στα Άγραφα, στο Βέρμιο, στα ερημονήσια του Αιγαίου; Που θα πάνε τα τμήματα από τα μέταλλα και τα λιπαντικά της τουρμπίνας; Μήπως οι εταιρίες μετά από μια τέτοια καταστροφή θα αναλάβουν να αποκαταστήσουν το φυσικό περιβάλλον;


Καταστρέφοντας το βιοαπόθεμα της χώρας στερούμε το μέλλον των παιδιών μας
Τα χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων που θα ανοιχθούν ώστε να μεταφερθούν τμήματα ανεμογεννητριών στις κορυφές, θα περάσουν  και μέσα από δάση όπου μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί καμμιά ανθρωπογενής δραστηριότητα. 
Βιολόγοι, ορνιθολόγοι, ειδικοί επιστήμονες για την άγρια ζωή και οικολογικές οργανώσεις τονίζουν ότι τα βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα και οι κατασκευές που τα συνοδεύουν μπορεί να οδηγήσουν σε μια μη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων και στην κατάρρευση του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας της θιγόμενης περιοχής με συνεπακόλουθες επιπτώσεις σε όλα τα συστήματα (domino effect).
Τόποι λοιπόν που θεωρούνται από την Ελληνική,  Ευρωπαϊκή και Διεθνή επιστημονική κοινότητα ως σπάνια αποθέματα βιόσφαιρας και ως ο πραγματικός ανυπολόγιστος πλούτος του έθνους μας, λεηλατούνται και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στον πλήρη αφανισμό! 
Αν όλες αυτές οι ανείπωτες καταστροφές γίνονταν από φυσικά φαινόμενα  -πυρκαγιές,  κατολισθήσεις, κ.α. - τα ΜΜΕ θα βοούσαν για την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού και οι ιθύνοντες θα επικαλούντο τον… στρατηγό άνεμο και τις ασύμμετρες απειλές! Αν πάλι αυτές ήταν συνέπειες ενός πραγματικού πολέμου, όλοι θα μιλούσαν για τραγικές απώλειες που προκάλεσε ο εχθρός στον εθνικό μας πλούτο! 
Τώρα όμως που μια τέτοια ανεπανόρθωτη ζημιά στο Εθνικό, Φυσικό μας Κεφάλαιο προκαλείται από κερδοσκοπικές πράξεις εταιριών ιδιωτικών συμφερόντων, η πολιτεία απλά βαπτίζει την καταστροφή «επένδυση» και την αγιοποιεί.  Κατά τ’ άλλα κλαίμε όλοι μαζί με μαύρο δάκρυ για τις φωτιές στην Αυστραλία και τον Αμαζόνιο…



Οι πυλώνες των πυρκαγιών
Η αλλοίωση των οικοσυστημάτων δυστυχώς δεν τελειώνει με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. 
Η ανεμογεννήτριες για να δουλέψουν χρειάζονται απαραίτητα ρεύμα (!) και το ρεύμα που παράγουν θα πρέπει κάπου να διοχετευθεί. Αφού όμως τα βουνά και τα νησάκια του Αιγαίου βρίσκονται μακριά από το ενεργειακό δίκτυο υψηλής τάσης, ξεκινά ένας δεύτερος, εξίσου μεγάλος κύκλος κατασκευών.
Ένα θεόρατο δίχτυ από μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα εναέριων καλωδίων που θα στηρίζονται σε εκατοντάδες πυλώνες, θα απλωθεί στην ελληνική ύπαιθρο.
Τα καλώδια θα περνούν μέσα από χαράδρες όπου κυλούν πεντακάθαρα ποτάμια και πυκνόφυτα  δάση, βεβηλώνοντας παρθένες παραλίες και ακρολιμνιές μέχρι να καταλήξουν στον κοντινότερο υποσταθμό της ΔΕΗ. Δυστυχώς είναι πλέον βεβαιωμένο ότι μεγάλο μέρος των δασικών πυρκαγιών ξεκινά από πυλώνες της ΔΕΗ. Σύμφωνα μάλιστα με πορίσματα της πυροσβεστικής, οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη Χίο και στην Αττική ξεκίνησαν από πυλώνες υψηλής τάσης !


Και με τον τουρισμό τι θα γίνει; 
Η  Ελλάδα είναι τουριστική χώρα με το 1/4 του ΑΕΠ της να προέρχεται από τουριστικές δραστηριότητες. 
Έρευνα δείχνει ότι το 50% των ερωτηθέντων τουριστών απάντησε ότι δεν θα επισκεπτόταν μέρη όπου έχει υπάρξει παρέμβαση του ανθρώπου, όπως εκεί όπου υπάρχουν ανεμογεννήτριες.
Μην περιμένουμε όμως τις έρευνες για να κατανοήσουμε το αυτονόητο! Απλά ρωτήστε τον εαυτό σας θα περπατούσατε ποτέ σε ένα βουνό που έχει κατακρεουργηθεί από τα έργα αιολικών πάρκων; Θα κολυμπούσατε σε μια υπέροχη κατά τα αλλά παράλια όταν επάνω από το κεφάλι σας θα κρέμονται θεόρατοι μεταλλικοί γίγαντες;
Το νέο επιτελείο του Υπουργείου Τουρισμού σχεδιάζει -  και πολύ σωστά- ήπιο τουρισμό 12 μηνών με την αξιοποίηση των άγνωστων φυσικών περιοχών της χώρας, επιδιώκοντας την προσέλευση οίκο-τουριστών εναλλακτικού -  φυσιολατρικού προσανατολισμού και υψηλού εισοδήματος. Και εδώ εύλογα αναρωτιέται κάποιος… Τι θα δείξουμε στους φυσιολάτρες τουρίστες;  Xαράδρες νταμαριών, ρημαγμένα βουνά, δάση ανεμογεννητριών και πυλώνων υψηλής τάσης; 
Ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης, ο νέο - εκλεγής πρωθυπουργός της χώρας, πρόσφατα επισκέφθηκε την περιοχή του Μετσόβου και έμεινε έκθαμβος από την φυσική ομορφιά δηλώνοντας μετά το τέλος κάποιας πολύωρης πεζοπορίας, ότι θα επανέλθει. 
Αγαπητέ κύριε πρωθυπουργέ, γνωρίζετε  ότι όταν θα επισκεφθείτε ξανά τον μαγευτικό αυτόν τόπο της Βόρειας Πίνδου που τόσο σας εντυπωσίασε, πιθανόν να βρεθείτε μπροστά σε κάποιο από τα δεκάδες εργοτάξια που θα ξεκοιλιάζουν τα βουνά για να σηκώσουν ανεμογεννήτριες ;


Καταποντίζεται η αγορά ανεμογεννητριών στη Γερμανία
Στη Γερμανία οι πωλήσεις ανεμογεννητριών έχουν πέσει κατά 80% καθώς οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σφοδρά βλέποντας να υποβαθμίζεται το φυσικό τους περιβάλλον. 
Η Κυβέρνηση της Νορβηγίας σταμάτησε τις εργασίες που αφορούν το "εθνικό πλαίσιο αιολικής ενέργειας" μετά από μαζικές αντιδράσεις του κόσμου, αλλά και τη γνωμοδότηση ειδικών ότι το μέλλον των αιολικών κρίνεται πλέον αβέβαιο μετά το 2021, με την κατάργηση του προγράμματος επιδοτήσεων. 
Οι Πολωνοί βάζουν εμπόδια στην ασύστολη ανάπτυξη αιολικών πάρκων με νομοσχέδιο που προβλέπει ότι οι ανεμογεννήτριες θα σταματήσουν να τοποθετούνται σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από άλλα κτίρια ή δάση. 
Οι Κροάτες, πριν δώσουν οποιαδήποτε άδεια για τη κατασκευή αιολικών πάρκων, ζητούν σύμφωνα με νόμο που πέρασαν στη βουλή, τη γνώμη των περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίες δρουν στην εν λόγω περιοχή. Μάλιστα υπάρχει ειδική νομοθεσία που ορίζει πως πριν από οποιαδήποτε χωροθέτηση νέων αιολικών πάρκων, εξειδικευμένοι επιστήμονες θα πρέπει να γνωμοδοτούν για τη σημασία των περιοχών αυτών σχετικά με τη διατήρηση του πληθυσμού μεγάλων σαρκοβόρων θηλαστικών. 
Χιλιάδες Δήμοι και Κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη γυρίζουν την πλάτη στις ανεμογεννήτριες (υπάρχει σχετική ιστοσελίδα με χάρτη που απεικονίζει περιοχές όπου οι κάτοικοί τους εναντιώνονται στα βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα).  
Στις ΗΠΑ, μετά από 25 χρόνια και αφού οι ανεμογεννήτριες ολοκλήρωσαν τον κύκλο της ζωής τους, οι κατά τόπους αρχές ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν τα μεταλλικά κουφάρια που σκουριάζουν στις βουνοκορφές τους, καθώς η αποκαθήλωσή τους είναι εξαιρετικά δαπανηρή και κανείς δεν θέλει να αναλάβει αυτό το κόστος. 
Εμείς εδώ, για άλλη μια φορά πρωτοπόροι, βαλθήκαμε να τα ρημάξουμε όλα, εκποιώντας το σημαντικότερο εθνικό μας κεφάλαιο που δεν είναι άλλο από τον φυσικό μας πλούτο. 
Οι ντόπιες κοινωνίες μουδιασμένες, απληροφόρητες ή παραπληροφορημένες από «παπαγαλάκια» των εταιρειών για την επερχόμενη καταστροφή και το μέγεθος των παρεμβάσεων στον τόπο τους, τις περισσότερες φορές παραμένουν σιωπηλοί θεατές.
Αν όλες αυτές δεν είναι οι ολέθριες απώλειες ενός  πραγματικού πολέμου, τότε τι είναι; Σ’ έναν πόλεμο σαν κι αυτόν δεν υπάρχουν κόμματα, παρατάξεις,  ιδεολογίες και… δικαιολογίες. Ή είσαι με τον εχθρό και καταπίνεις την προπαγάνδα του  περί  «καθαρής – πράσινης ενέργειας» ή είσαι με την πατρίδα και το μέλλον των παιδιών σου!
Αθανάσιος Θεοδωρίδης


Χρήσιμα link

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.