...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ....ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΩΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ... ΓIATI ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.... ΡΙΧΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΒΙΚΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΤΕΡΑΤΑ….ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ…ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ,ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ,ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΚΕΙ ΖΟΥΜΕ... ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ….ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ…..ΑΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ…ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ,ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ,ΤΑ ΜΠΑΖΑ…..ΚΑΙ ΟΣΟ ΝΕΡΟ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΜΑ...…Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ...ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ….ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ…..ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒH ΕΝΕΡΓΕΙΑ…ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΜΟΛΙΣ 3 ΑΤΟΜΑ…. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ ..... ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ....Οι ΑΠΕ καταστρέφουν το περιβάλλον στο όνομα της προστασίας του…….. Ακριβαίνουν το ρεύμα……. Δεσμεύουν δημόσια γη υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων…. Δεσμεύουν τους υδάτινους πόρους και τον εθνικό πλούτο…. Οι μόνες θέσεις εργασίας που προσφέρουν είναι στις χώρες παραγωγής…. Δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με αυτάρκεια ηλεκτρικό ρεύμα άρα σε καμία μείωση ρύπων δεν συμβάλλουν ……. Η επιβάρυνση είναι μόνιμη και κρατάει αιώνες…… Έχουν μικρή διάρκεια παραγωγής…… Όπου μπαίνουν οι ανεμογεννήτριες έχουμε 50% μείωση του τουρισμού….. Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΠΕ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ…..ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΝΙΚΟ ΩΦΕΛΟΣ…Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ…. ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ…..ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ…......................ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΤΟΠΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,OI ΜΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΟΥΛΟΥΝ.Ο ΝΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΘΩΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΠΤΕΡΥΓΙΟ fibreglass ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ.....Ποτέ και πουθενά τα αιολικά πάρκα δεν μείωσαν ουσιαστικά την χρήση λιγνίτη και δεν αντικατέστησαν συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.......

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Α/Γ TA ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΩΦΕΛΗ


Η φωτογραφία που δημοσιεύεται είναι η φωτογραφία που έχουν τα ξενοδοχεία στη Γαλλία για να προσελκύσουν πελάτες. Σημαίνει ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν αιολικά. Η μέτρηση που έδειχνε ότι όπου μπουν οι ανεμογεννήτριες μειώνεται κατά 50% ο τουρισμός θεωρείται ήδη επιεικής.

ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ

   Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείται από τους "επαγγελματίες οικολόγους" οι οποίοι υπερασπίζονται τις ανεμογεννήτριες είναι το εξής:
 "Προσφέρουν τεράστιο οικονομικό όφελος στις περιοχές που εγκαθίστανται ".
και ότι
"προσφέρουν θέσεις εργασίας"
η το αμίμητο που έχει σχέση με την αισθητική
"οι ανεμογεννήτριες μοιάζουν με ανεμόμυλους"

  Θα μπορούσα να απαντήσω "οι Γερμανοί είναι φίλοι μας¨ , που έλεγε ο συχωρεμένος ο Σταρένιος  (ο οποίος βέβαια στην πραγματική ζωή είχε πολεμήσει τις δυνάμεις κατοχής και ήταν μεγάλος πατριώτης)... αλλά δεν πειράζει θα αναλύσω το θέμα μιας και η σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα της Στενής είναι ο τουρισμός. Ακολουθεί η μελισσοκομία η οποία επίσης θίγεται. 
Οι επισκέπτες που έρχονται στο χωριό μας, έρχονται για να απολαύσουν την υπέροχη φύση μας και φυσικά τα γάργαρα νερά που  είναι συνθεμένο όλο το τοπίο1.

ιά.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΩΦΕΛΗ

Σε κάποιες περιπτώσεις οι εταιρείες μοιράζουν κάποια καθρεφτάκια στους ιθαγενείς όπως π.χ. ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Θέσεις εργασίας ουδεμία. Σε κάποιο κοντρόλ υπάρχει κάποιος που ελέγχει τις κάμερες. Α είναι και αυτός που αλλάζει τα λάδια. Άλλη πονεμένη ιστορία για το τι γίνεται με τα λάδια που χύνονται. ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!Οπότε μιλάμε για οικονομικό όφελος μόνο στη Γερμανία η όπου αλλού κατασκευάζονται. Εδώ σημειώνουμε ότι τα εργοστάσια παραγωγής θα είχαν κλείσει μιας και σταμάτησαν να τοποθετούν τόσο μεγάλες ανεμογεννήτριες στη Γερμανια. Οπότε όταν μιλάνε για θέσεις εργασίας εννοούν θέσεις εργασίας στη Γερμανία, στη Δανία και αλλού.Τ
ο πρώτο εξάμηνο του 2019 στη Γερμανία εγκαταστάθηκαν οι λιγότερες ανεμογεννήτριες  από το 2000, μόλις 86.Και όχι τέτοιες ανεμογεννήτριες αλλά πολύ μικρότερες2. 
Όσο για τα αντισταθμιστικά ποσά που πρέπει να πάνε στο Δήμο ρωτήστε σε Δήμους της Καρύστου πόσα από αυτά έχουν πάρει.





ΑΙΟΛΙΚΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ....ΑΙΟΛΑ ΩΦΕΛΗ!
ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΣΕΡΒΟΥΝΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙ


Σάκης Παπαδόπουλος


Στην συνεδριαση του Δημοτικου Συμβουλιου Ερετριας στις 30 Οκτωβριου 2018 οπου παραβρεθηκαν για να ενημερωσουν αρχες και πολιτες οι εκπροσωποι της εταιρειας ένα από τα ατρανταχτα επιχειρηματα δικο τους, της δημοτικης αρχης αλλα της συνεπικουρουσης μειζονος αντιπολιτευσης ηταν τα ανταποδοτικα ωφελη για τους πολιτες και το Δημο.


Συγκεκριμενα αναφερθηκαν και ποσα !
50.000€ για τους πολιτες για το 1% και
100.000€ για το 2% προς το Δημο
+ μια φουσκα για κλειστο γυμναστηριο στη Αμαρυνθο!
Ποια ειναι η αληθεια θα προσπαθησουμε να ενημερωσουμε, συμφωνα με τα οσα γνωριζουμε ή μπορουμε να εικασουμε, γιατι 8 μηνες ενω η εταιρεια εισπρατει κανονικοτατα, καθως παραγει ηλεκτρικη ενεργεια που εκχεει στο συστημα, αλλα φυσικα οι ωφελουμενοι καταναλωτες και ο Δημος δεν εχουν εισπραξει δεκαρα τσακιστη
Α. Η αληθεια για τα ανταποδοτικα ποσοστα
(συμφωνα με τον νομο Ν .3468/2006)
Επι των εισπραξεων από την πωληση της παραγομενης ενεργειας αποδιδεται:
1. Ένα τοις εκατο ( 1% ) στους δικαιουχους οικιακούς καταναλωτές των δήμων, στους οποίους λειτουργούν σταθμοί Α.Π.Ε., μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
2. Μηδεν τριαντα τοις εκατο (0.3%) στο Πρασινο Ταμειο…κατι που επιμελως απεκρυβει !
3. Και το υπολοιπο 1,7 % αποδίδεται κατά ποσοστό 80% στον Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού, για την εκτέλεση "περιβαλλοντικών δράσεων, έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης" σε περιοχές εντός των ορίων του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος όπου είναι εγκατεστημένος ο σταθμός ή διέρχεται η γραμμή σύνδεσης και, σε ποσοστό 20%, στην υπόλοιπη περιφέρεια του οικείου Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού.
Β Η αληθεια για τα ποσα που αναλογουν
Η αποζημίωση των παραγωγών γίνεται πλέον στη βάση μίας τιμης που προσφερεται από τον παραγωγο σε ανταγωνιστικη διαδικασια (feed in premium ή price premium), καθώς εχει τερματίστει για τη συντριπτική πλειονότητα των νεων έργων η υποστήριξη βάσει σταθερών εγγυημένων τιμών (feed in tariffs) εκτος αυτων στα οποία οι Συμβάσεις Πώλησης έχουν υπογραφεί ως τις 31//12/2015, αρκεί να υλοποιηθούν και να τεθούν σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας ως 31/12/2017 (και 31/3/2018 για τα αιολικά και τα μικρά υδροηλεκτρικά).
Σημειώνεται ότι για τα έργα που θα ενταχθούν στο feed in premium προβλέπεται η χορήγηση επιπρόσθετης ενίσχυσης (management premium), ύψους 3 ευρώ/MWh για τα αιολικά ως 10 MW
Μιας και το εργο ολοκληρωθηκε περι τον Σεπτεμβριο του 2019 η τιμη εκχυσης της παραγωμενης ηλεκτρικης ενεργειας πρεπει να κυμαινεται μεταξυ 60-65 €/Mwh συνολικα.
Καθως η θεση της εγκαταστασης είναι σε Περιοχη Αιολικης Καταληλοτητας (ΠΑΚ) και όχι Προτεραιοτητας (ΠΑΠ), ενας συντελεστης αιολικης φορτισης ( αποδοσης ) 22% είναι αποδεκτος για τον υπολογισμο του συνολικου χρονου ανεμοφορτισης στο ετος, δηλαδη τις συνολικες ωρες που λειτουργει παραγωγικα η ανεμογεννητρια
Ωρες λειτουργιας: 365 ημερες χ 24 ωρες χ 22 % = 1930 ωρες
Η ενεργεια που παραγει τοτε είναι: 2 Mw χ 1930 h = 3860 Mwh/ετος
Εσοδα εκ της παραγωμενης ενεργειας για κάθε μια ανεμογεννητρια
3860 Mwh/ετος χ 65 €/ Mwh = 250.900 €/ ετος
Συμφωνα με τα στοιχεια από Γεωπληροφοριακο Χαρτη της ΡΑΕ φερεται να είναι εντος των χωρικων διοικητικων οριων του Δημου Ερετριας 8 από τις 9 εγκατεστημενες ανεμογεννητριες
Συνολικα οι εισπραξεις ειναι
8 χ 250.900 = 2.007.200 €/ετος
Οποτε
1. Για τους καταναλωτες της ωφελουμενης περιοχης Ανω Βαθειας και οσους αλλους προσδιορισει η Επιτροπη Επιμερισμου,
το ποσο που αντιστοιχει στο 1% είναι 20072 €/ετος
και αν τα ωφελουμενα προσωπα είναι 400 τοτε είναι 50 στον καθενα/ετος …..ή 0,14 €/μερα….ή 0,50 €/οικογενεια
….ενα κουλουρι ολοκληρο!
2. Για δε τον Δημο Ερετριας το προσδοκομενο ετησιο εσοδο είναι 34.122 € !
Που ειναι τα 50.000 και 100.000 που παραμυθιαζαν ?
Και που είναι το μπαλονι ?
Όλα φουσκα σαν το μπαλονι !
Ερωτηση
- Αν ηταν ένα εργο επωφελες για τον πολιτη θα χρειαζοντουσαν καθρεφτακια στους ιθαγενεις?
- Αν ηταν ένα νοσοκομειο ποιος θα ζητουσε ανταποδοτικα ωφεληματα?
- Το κουλουρι χωρις σουσαμι δε θα το πληρωσει ο συγγενης σ’ άλλο μερος











1Για τις συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα θα αναφερμούμε σε άλλο κείμενο εκτενώς.Μελέτη σχετική θα βρείτε ΕΔΩ
2 Ένα ακόμα επιχείρημα των "επαγγελματιών οικολόγων"γιατί οι Ευρωπαίοι βάζουν ανεμογεννήτριες
Βέβαια παρέλειπαν να πουν ότι κατ αρχάς η Γερμανία είναι χώρα κατασκευής  και ότι στη Γερμανία συνολικά στο τέλος του 1ου εξαμήνου 2019 υπήρχαν εγκατεστημένες 29.248 ανεμογεννήτριες με έκταση 3πλάσια από την Ελλάδα και πολλαπλάσια  ανάγκη σε ενέργεια μιας και είναι χώρα βιομηχανική. Στο 1ο εξάμηνο 2019 στη Γερμανία εγκαταστάθηκαν οι λιγότερες ανεμογεννήτριες  από το 2000, μόλις 86 , συνολικής ισχύος 287MW .Του χρόνου μπορεί και καμία. Εδω θα μπουν 20.000 ανεμογεννήτριες επιπλέον.
 Έχοντας πλέον υπερ20ετή εμπειρία, όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως, έτσι όπως μπαίνουν σήμερα, ηλεκτροδοτικά τα αιολικά είναι ουσιαστικά άχρηστα έως επιζήμια, επειδή η καμπύλη απόδοσής τους δεν μπορεί ποτέ να συγχρονιστεί με την καμπύλη ζήτησης φορτίου απ’ τους καταναλωτές. Η αξιοπιστία παροχής ισχύος είναι διαπιστωμένα πολύ κάτω του 10%, απαιτούν συνεχώς στρεφόμενες εφεδρείες από ακριβές μονάδες φυσικού αερίου, που εκπέμπουν CO2, ενώ προκαλούν συνεχώς όλο και μεγαλύτερα και κοστοβόρα προβλήματα διαταραχής συχνότητας στο δίκτυο μεταφοράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.